Осъществената в събота размяна на затворници между Русия и Украйна е сигнал за началото на един процес - но какъв процес е това? Можем ли да предположим сериозно, че двустранните политически отношения съществено ще се подобрят до година-две, пита се "Росийская газета", цитирана от БТА.

Темата за украинския полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г., според вестника вече явно "изстива" и "доста скоро (. . .) ще се озове в далечната периферия на общественото съзнание". "Далеч по-жива тема е Донбас", където Киев и проруските сепаратисти вече не водят редовни бойни действия, но няма и мир - има престрелки и човешки жертви. "Нито мир, нито война", обобщава руският официоз.

Очевидно е, че няма пречка тези "хибридни действия" да бъдат спрени, ако страните се разберат. За украинския лидер Володимир Зеленски е от значение да се покаже не като Президент на Войната, а като Президент, който "Е СЛОЖИЛ КРАЙ на тази война". Чисто технически това не е толкова трудно, заявява изданието.

С оглед "фантастичния (. . .) телевизионен отзвук в Украйна от всеки изстрел" това може да стане огромна пиар победа за Зеленски. Тя е необходима, за да поддържа високия си рейтинг в навечерието на реформите, които е обявил - много важни, трудни, необходими за Украйна и не по-маловажни за Русия.

Очакваната нова среща на "четворката от Минск" отваря добра възможност за окончателно уреждане на конфликта в Донбас, "и то с максимален международен пиар". Ако преговорите успеят, това би могло да промени "психологическата атмосфера в отношенията (на Русия) с ЕС, да даде на руското общество усещане за "пробив", при това без Москва да загърби самообявилите се републики в Източна Украйна, смята всекидневникът.

Колкото до двустранните отношения, Москва предстои да приеме, че Украйна не е Русия, а ЧУЖДЕСТРАННА държава. Украинското общество предстои да осъзнае, че те съвсем не градят някаква "АнтиРусия", а просто СВОЯ страна. И тогава раната лека-полека ще започне да се затваря, добавя "Росийская газета".

Зеленски постави задача размяната на пленници да продължи колкото може по-скоро, отбелязва "Комерсант".

Киев очаква да бъдат освободени още няколко десетки украински граждани. Същевременно и властите на Украйна, и част от проевропейската парламентарна опозиция искат да отнемат от проруските партии възможността да преговарят с Кремъл, пише вестникът.

Според него "в Русия редовно се отбиват представители на парламентарната партия "Опозиционна платформа - За живота" и най-вече Виктор Медведчук, "известен като близък до президента на Русия Владимир Путин". Тези посещения дразнят екипа на Зеленски - хората му виждат в тях опити за създаване на преговорен формат, алтернативен на официалната власт, обяснява "Комерсант".

Изданието изрежда и други украински партии, които също възприемат "дейността на проруски парламентаристи като заплаха за националната сигурност на Украйна" и разработват закони за криминализиране на "неразрешени преговори с представители на страната-агресор" - Русия.

Това са "полумерки", защото проруските политици може да представят срещите си с ръководството на Русия "като неофициални визити, за да избегнат отговорност", коментира Георгий Тука, доскоро зам.-министър от екипа на бившия украински президент Петро Порошенко. Според него Украйна трябва да приеме закон за забрана на "проруските партии, обществени сдружения, различни техни "филиали" и "кръжоци", за да спре разпространението на "проруска пропаганда" в страната.

Успешната размяна на затворници вече придвижи от мъртвата точка нормализацията на руско-украинските отношения - ако се запази "разбирането между първите лица" на двете страни, "този първи жест ще отвори път към пълноценно размразяване на контактите", прогнозира "Известия".

Изданието обаче приканва "да не се надценяват позитивните симптоми и сигнали" откъм Украйна -" близка, но за жалост все още не и приятелска" за Русия държава. По последни данни впрочем 77 на сто от жителите на Украйна и 82 процента от хората в Русия имат добро мнение едни за други. И резултатът от украинските избори тази пролет, приключили с разгром за "партията на войната", показва, че има стремеж към нормализиране на отношенията, допълва "Известия".

Всекидневникът изтъква "съществените взаимни отстъпки", направени от Москва и Киев в името на договорената размяна. "Двамата президенти поеха отговорност за трудния политически компромис, за да спрат опасното влошаване на отношенията". Успехът на този първи етап от хуманитарната мисия не само отваря път към приключването й по формулата "всички срещу всички", но и към практическо осъществяване на минския "комплекс от мерки" за дългоочакваното уреждане на конфликта в Донбас, пише той.

"Известия" обаче обръща внимание, че сред 35-те задържани лица, предадени на Москва от Киев, само 13 са руски граждани. Останалите според вестника вероятно са "украински политзатворници, осъдени по измислени обвинения". "Това означава само едно: без да спрат (. . .) гоненията на другомислещи от страна на официален Киев, вътрешноукраинският граждански конфликт в крайна сметка е неразрешим. Дори при максимални усилия на нормандската посредническа тройка в лицето на Русия, Франция и Германия", заключава "Известия".

Не бива да предполагаме, че руско-украинското "затопляне" е повод за връщане на Донбас в Украйна, пише "Взгляд". Зеленски (и по-точно екипът му) е по-разумен, по-вменяем от предишния режим на Порошенко, със Зеленски може да се говори, Зеленски буди повече симпатии - на фронта обаче нищо не се променя. На разграничителната линия украинци и жители на Донбас продължават да се избиват взаимно и убийствата изобщо не намаляха, след като Зеленски дойде на власт, се казва в коментара.

"В украинските затвори все още има доста руски хора с украинско гражданство. Руски хора, несъгласни с властта, дошла след Майдана. Списъците за размяна стигат над стотина души, че и повече. А засега са разменени 35" от всяка страна, посочва онлайн изданието.

"По принцип Минските споразумения предвиждат пленниците и политзатворниците да бъдат амнистирани. Никакви размени!", апелира сайтът. "Същата стъпка впрочем трябва да направят" и сепаратистите в Източна Украйна, прави уговорка "Взгляд".