Избори в отцепилите се от Украйна територии може да има само когато правителството в Киев установи контрол върху тях. Това заяви днес президентът на Украйна Володимир Зеленски при посещение в Станиця Луганска в украинската Луганска област, предаде ТАСС.

"Според мен това един от трудните въпроси, тъй като става дума за възможността за произвеждане на местни избори, но на територията на Украйна, а не на временно окупирана територия на страната. Това е най-важният въпрос", каза президентът в изявление за очакванията си за предстоящата среща в т.нар. нормандски формат.

Зеленски добави, че на тази среща възнамерява да обсъди темата за украинско-руската граница, която сега се контролира от сепаратистите. "Има още един въпрос, за контрола върху границата, тоест за предаването на Украйна на контрола върху границата между Украйна и Русия", каза той.

Срещата на върха на "нормандската четворка" (Германия, Русия, Украйна и Франция) е насрочена за 9 декември във френската столица.

Украинският президент каза, че очаква на този форум да бъдат договорени срокове за връщането на всички пленници от двете страни на фронтовата линия в Източна Украйна. Последната голяма размяна на пленници между Киев и сепаратистите беше на 27 декември 2017 г. Тогава украинската страна предаде 233-ма души, а сепаратистите - 73-ма, припомни ТАСС.

Зеленски каза още, че желае "четворката" да обсъди и възможностите за изтегляне на войските и въоръженията по цялата линия на съприкосновение. По думите му засега такова раздалечаване на войските има в три региона, но да се случи това по цялата фронтова линия е "много сложен въпрос".