Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната трябва да разполага с държавна стратегия "за реинтеграция на Донбас и Крим" и назова четирите й съставни части, предаде ТАСС.

"След пет години война трябва най-сетне да се появи държавна стратегия за реинтеграция на Донбас и Крим. Съставните й части ще бъдат представени днес", каза украинският лидер на Форум на единството, състоял се в град Мариупол.

"Първата е прозрачност и публичност. Държавата трябва не само да пояснява стъпките, които прави, тя трябва да намери правилните начини заедно с обществото да сложи началото на мащабен национален диалог. Именно това е целта на този форум", заяви той.

Втората съставна част по думите му е консенсусът в украинското общество, което "трябва да се разбере помежду си, защото в страната има абсолютно различни виждани за връщането на Крим и Донбас. Повечето хора са убедени, че те трябва да се върнат в Украйна. Но как точно? Тук обществото е разделено", изтъкна Зеленски.

Трета съставна част според него трябва да стане реализмът. По думите му е погршно да се смята, че Киев "ще си върне Крим" с военна сила и "още утре" всички в Донбас ще заговорят на украински език. Като четвърта съставка на стратегията президентът посочи способността на държавата да я прилага на практика.

Зеленски подчерта, че такава стратегия е "жизнено необходима", за да се запази Украйна като страна и за съвместен отговор на различни предизвикателства, добавя ТАСС.