Централният архив за историко-политически документи в Санкт Петербург е публикувал документи за първите лица на Русия и на града, включително характеристика на комсомолската организация на КГБ за президента Владимир Путин, съобщиха руските медии.

Повод за това е 90-годишнината на архива, който е организирал специална експозиция.

67-годишният държавен глава, който работи в КГБ от 1975 до 1991 г., се е проявил като "изпълнителен, дисциплиниран и добросъвестен сътрудник, който се ползва със заслужен авторитет сред колегите и се отличава с морална устойчивост". А също така се подчертава, че "др. В. В. Путин постоянно повишава своето идейно-политическо ниво".

Путин е випускник на юридическия факултет на Ленинградския държавен университет. В КГБ започва работа веднага след завършването си през 1975 г. От службата се уволнява като подполковник през 1991 г.

В характеристиката му се споменават и заниманията на бъдещия президент с бойни изкуства - джудо и самбо.

В коментар за публикуваните бележки днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сметна за естествен високия интерес, проявяван от народа към фактите и документите от миналото на държавния глава, предаде ТАСС.

Директорът на архива Владимир Тарадин посочи от своя страна, че "този документ никога не е бил секретен, а е обичайна комсомолска характеристика".