Представител на украинското военно разузнаване каза, че руският президент Владимир Путин е наредил на новия командващ т. нар. специална военна операция в Украйна генерал Валерий Герасимов да превземе Донбас до март, предаде УНИАН, цитирана от БТА.

Андрий Юсов от Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна заяви, че Путин не обръща внимание какво всъщност се случва на фронта. Руският президент иска да унищожи украинците като отделен народ и нация, а Украйна - като независима държава, предупреди той.

Юсов не даде подробности за тези свои твърдения. Представителят на украинското военно разузнаване обаче отбеляза, че Русия вече много пъти е променяла сроковете за изпълнение на свързани с войната задачи. По-конкретно те искаха "да превземат Киев за три дни", подчерта той и прогнозира, че окупаторите няма да успеят и този път.

Юсов потвърди, че украинското разузнаване разполага с информация, че руските въоръжени сили може да подготвят настъпление в южната Запорожка област.

През последните дни министърът на отбраната Олексий Резников и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов казаха, че е възможно Русия да опита да проведе голямо настъпление напролет. Поверяването на "специалната военна операция" лично на началника на руския генерален щаб също може да е признак, че Кремъл подготвя сериозна инвазия.

В събота украинското военно разузнаване вече предупреди, че Русия се готви за дълга война.

В оценка, публикувана в неделя на сайта му, Институтът за изследване на войната пише, че Кремъл със закъснение пристъпва към мобилизация на персонала, реорганизация и мерки за индустрията, които е трябвало да предприеме още преди инвазията в Украйна през февруари миналата година. Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст Русия е на път да започне да провежда "специалната военна операция" като голяма конвенционална война.

От началото на миналия месец Путин дава публично сигнали, че кампанията в Украйна може да е "дълъг процес". В няколко изказвания през декември той очерта косвено своите цели: да подобри процесите на мобилизиране на руските военни усилия, да съживи отбранителната промишлена база на страната, да централизира контрола на Кремъл върху руското информационно пространство и да възстанови авторитета на министерството на отбраната.

Смъртоносният руски ракетен удар по жилищен блок в източния украински град Днепър показва необходимостта от по-бързи и по-добре координирани решения за доставяне на оръжия за Украйна, заяви междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Най-малко 40 души са загинали по последни данни при атаката в събота, а 25 остават в неизвестност.

В редовното си вечерно видеообръщение Зеленски посочи като друг аргумент "факта, че Русия подготвя нови опити да вземе инициативата във войната".

Той похвали изрично Великобритания, която току-що обяви, че ще изпрати на Украйна оръжия, от които има нужда. "Обявен бе нов пакет отбранителна помощ - точно каквото е необходимо: тежки бойни танкове, други бронирани автомобили и артилерия", посочи Зеленски.

Украинският президент изрази очакване нови оръжейни доставки за страната му да бъдат огласени на Световния икономически форум в Давос, който започва по същество днес, и на заседанието на контактната група за Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия в петък.