Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуаидó каза, че е готов да обмисли предоставяне на амнистия на президента Николас Мадуро и неговите съюзници, ако те помогнат Венецуела да се върне към демокрация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Какви "взаимни" оферти си направиха двамата лидери

Гуаидó направи пред телевизия "Унивисион" първото си публично изявление, откакто се обяви за временен президент на Венецуела. Изказването му е част от публикувано на сайта на телевизията интервю, което скоро трябва да бъде излъчено.

Гуаидó, който е председател на парламента, заяви, че амнистията съществува като възможност за всеки, който е готов да помогне за възстановяване на конституционния ред във Венецуела.

На свой ред Николас Мадуро заяви, че ще продължи да управлява, но приветства диалог с опозицията на Гуаидó, предаде ДПА. Най-напред Мадуро определи обявлението на Гуаидó, че е временен президент като "преврат", подбуден от САЩ, и каза, че няма конституционни основания да бъде отстранен от власт. Той обаче изрази готовност за преговори с опозицията, като приветства предложение, направено от Мексико и Уругвай, за предприемане на дипломатическа инициатива за насърчаване на диалог и търсене на "мирно споразумение".

"Да разговаряме, да се изслушваме, да се разбираме и да включим всички политически играчи ... разбира се, че съм съгласен", заяви Мадуро.

Той повтори своето по-ранно решение да скъса дипломатическите отношения със САЩ и каза, че американският дипломатически персонал трябва да напусне Венецуела до неделя. По думите му венецуелските дипломатически и консулски служители трябва да се приберат от САЩ в събота. Мадуро предупреди, че ако САЩ "имат някакъв разум", ще изтеглят дипломатите си от своето посолство в Каракас, вместо да се противят на заповедта му за тяхното напускане.

Но въпреки "взаимните оферти" Мадуро не показва признаци да е готов да се откаже от властта и настоява, че е демократично избраният лидер.

Напрежението между Венецуела и САЩ се изостри, след като правителството на американския президент Доналд Тръмп призна Гуаидó, който се обяви за временен президент и обеща да отстрани Мадуро, когото нарече "диктатор".

Мадуро отвърна, като скъса отношенията със САЩ и даде на американските дипломати 72 часа да напуснат Венецуела. Вашингтон обаче каза, че ще пренебрегне заповедта, след като Гуаидó призова чуждестранните посолства да не се съобразяват с нарежданията на Мадуро и да оставят дипломатите си във Венецуела.

Гуаидó от своя страна написа писмо до американския държавен секретар Майк Помпейо, в което поиска "спешна хуманитарна помощ" за Венецуела. Той описа положението в страната, където годишната инфлация е почти 2 милиона процента и има недостиг на основни стоки, като "хуманитарна извънредна ситуация".

Как реагираха САЩ и Германия

Държавният департамент на САЩ нареди някои дипломати и други служители на американското посолство да напуснат Венецуела. Външнополитическото ведомство каза, че предприема стъпката по съображения за сигурност и че посолството в Каракас ще остане отворено.

Решението беше взето, след като американското правителство отхвърли заповедта на венецуелския президент Николас Мадуро за скъсване на отношенията със САЩ и за това американските дипломати да напуснат Венецуела до уикенда. Според американското правителство заповедта на Мадуро не е законна, защото САЩ вече не го признават за легитимен лидер на Венецуела.

Германия не е неутрална към политическата ситуация във Венецуела, заяви междувременно германският външен министър Хайко Маас, който изрази ясна подкрепа за венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуаидó.

"Ние не сме неутрални по този въпрос, ние подкрепяме това, което прави Гуаидó", каза Маас пред "Дойче веле" при посещение в Ню Йорк.

Трудно е Николас Мадуро да бъде признат за президент на Венецуела, защото е "ясно, че е имало толкова много нарушения на избирателните права, които ограничават възможността това да бъде наречено демократично гласуване", заяви Маас.

Германското външно министерство пусна в Туитър съобщение, в което цитира Маас, според когото Мадуро "няма демократична легитимност като президент".

Ведомството каза, че Германия подкрепя Националното събрание, което е избрано от народа, и призовава за демократични повторни избори.