Група латиноамерикански държави призоваха днес да бъде увеличена помощта за хилядите венецуелски емигранти, напуснали родината си на фона на икономическия й колапс, предаде Ройтерс.

Единайсет страни от региона подписаха декларация в еквадорската столица Кито, призоваваща към "значително увеличаване" на ресурсите за справяне с емигрантската вълна от Венецуела, определена неотдавна от агенция на ООН като "кризисен момент".

Декларацията, подписана от Аржентина, Бразилия, Еквадор, Коста Рика, Колумбия, Чили, Мексико, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай, бе приета след двудневна среща на работни групи.

Документът призовава да се увеличи помощта за венецуелските емигранти както от самите страни, така и от ООН и други специализирани международни организации.

Страните също така призовават Каракас да установи процедури, чрез които да осигури на всички венецуелци да бъдат издадени документите, необходими им за свободно движение през границите. Венецуела не е участвала в срещата, макар да е била поканена, отбелязаха организаторите.

Държавите, подписали декларацията, са се договорили също така да създадат регионална програма за обмен на информация за венецуелските емигранти с цел да се осигури ред и безопасност на миграционните потоци.

От 2015 г. на 1,6 милиона венецуелци са напуснали страната си, като 90 процента от тях пристигат в съседни южноамерикански страни, според данни на ООН.

Същевременно венецуелските власти отричат в страната да има хуманитарна криза, допълва ТАСС. Те заклеймяват данните като политически мотивирани и "фалшиви новини", целящи да оправдаят чуждестранна намеса в работите на страната.