Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви днес в Москва, където е на посещение, че Русия ще инвестира 6 милиарда долара във венецуелската петролна и минна промишленост, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Тези два дни бяха интензивни. Получихме гаранции за инвестиция в петролния сектор за над 5 милиарда долара и за договори превишаващи един милиард долара", свързани с минното дело, съобщи Мадуро.

Той каза още, че Русия ще достави на Венецуела 600 000 тона пшеница, допълва ТАСС. Русия освен това ще извършва поддръжка и техническо обслужване и ремонт на оръжейните системи на Венецуела.

Руският президент Владимир Путин изрази подкрепа за венецуелския си колега, предаде вчера Франс прес, като отбеляза, че Николас Мадуро е пристигнал на посещение в Москва, за да поиска финансова помощ за разклатената икономика на страната си.

"Подкрепяме усилията ви за постигане на взаимно разбирателство в обществото и всичките ви действия за успокояване на отношенията с опозицията", заяви руският лидер в началото на срещата с Мадуро вчера.

"Разбира се, осъждаме всички действия с явно терористичен характер, всички опити за промяна на ситуацията с помощта на сила", отбеляза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент каза, че се радва на възможността "да се сверят часовниците за обстановката в района и да се разговаря за развитието на двустранните отношения".

Путин отбеляза, че в предишните години руско-венецуелските отношения са преживели трудни времена, когато стокооборотът съществено е намалял, но негативната тенденция е преодоляна и тази година се наблюдава осезаемо увеличение.

"Убеден съм, че от тази среща ще произтекат добри новини за сътрудничеството между нашите две страни", заяви Мадуро.

"Знам, че всичко, което предстои, е за добро. Стъпихме си на краката. Ще победим", добави той, цитиран от ДПА.

Дискусиите между двамата лидери ще са за помощта, от която се нуждаят венецуелските власти, заяви преди срещата между двамата президенти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия, чиято икономика също изпитва затруднения заради срива в цените на петрола, подписа миналата година споразумение за преструктуриране на венецуелския дълг, който надхвърля 3,15 милиарда долара, така че Венецуела да избегне дефолта, припомня ДПА.

Руският държавен петролен гигант "Роснефт" сътрудничи тясно с компания "Петролеос де Венесуела" в добива на петрол в Южна Америка.