Москва призовава всички страни категорично да се откажат от идеята за въоръжена интервенция във Венецуела, заяви в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC.

"Сигналите, които идват от някои столици по темата, че външната въоръжена интервенция не е изключена, са от особено значение. Ние призоваваме да се отхвърлят категорично такива мисли", подчерта той.

"Още веднъж изразяваме убеждението, че Съединените щати, които са параноично притеснени, че някой се намесва в изборите им, без да имат никакви доказателства в ръцете си, което не е първият случай през последния месец, специално във Венецуела правят това пределно грубо - те се опитват да говорят за съдбата на други нации, но всъщност те просто се намесват във вътрешните им дела, каза министърът.

"Комисия на Мюлер (американският специален прокурор Робърт Мюлер, който разследва намесата в американските избори през 2016 г. - бел. ред) дори не е необходимо да създавате. "

"Обръщаме се към опозицията във Венецуела, към опозицията, която, надявам се, поставя националните интереси на страната си на преден план, а не да се превръща в пионка на нечия много мръсна и престъпна игра ", каза Лавров.

Според него е необходимо да се действа в рамките на конституцията и да се зачита правото на венецуелците да определят съдбата на тяхната страна.

"Международната общност е длъжна да създаде условия за национален диалог, в който всеки има право да изразява мнението си. Но това не трябва да бъде придружено от насилие и не трябва да бъде придружено от призиви за насилствено сваляне на легитимното правителство", заяви руският външен министър.

"Ние сме готови да работим със всички отговорни държави, които са готови да спомогнат за създаването на условия, които ще позволят на венецуелците да започнат диалог, воден от националните интереси на тяхната страна", завършва изявлението.

По-рано днес Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, заяви, че Кремъл смята Николас Мадуро за законния президент на Венецуела.

"Смятаме опита за узурпиране на властта във Венецуела за противоречащ и нарушаващ основите и принципите на международното право", подчерта Песков. Той отбеляза, че Русия следи изключително внимателно ситуацията и е много обезпокоена от развитието на събитията, предаде ТАСС.

Вчера председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за изпълняващ длъжността президент и получи подкрепата на Съединените щати. Това накара Мадуро, който управлява Венецуела от 2013 г., да прекъсне дипломатическите отношения със САЩ, припомня Ройтерс.

Песков подчерта, че всякаква външна намеса във Венецуела би била недопустима, и предупреди, че тя може да доведе до много негативни последствия. "А думите за някакви мерки за силово въздействие смятаме за много опасни", добави говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Той определи като неуместен въпроса дали Русия би предоставила политическо убежище на Мадуро, ако той поиска това.

Редица руски компании работят във Венецуела и разширяват присъствието си там, отбеляза Песков, определяйки Каракас като важен търговски и икономически партньор на Москва. Той припомни, че Мадуро посети Русия миналия месец и преговаря с Путин, като двамата обсъдиха двустранното сътрудничество във всички области.

"Затова, разбира се, ние сме заинтересовани от запазването и подобряването на добрите си отношения с Венецуела", подчерта говорителят на руския президент