Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на венецуелския си колега Николас Мадуро и му е предложил подкрепата си, след като венецуелският опозиционен лидер се самопровъзгласи за и.д. президент, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорителя на турския президент.

"Нашият президент се обади и изрази подкрепата на Турция на венецуелския президент Николас Мадуро и заяви: "Братко Мадуро, Дръж се, ние сме с теб!", написа Ибрахим Калън в Туитър.

Председателят на контролирания от опозицията парламент Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела вчера, получавайки подкрепа от Вашингтон и много латиноамерикански страни. Сред тях са Бразилия, Аржентина, Колумбия, Чили, Перу, Еквадор и Парагвай. В Централна Америка това решение взеха Гватемала и Коста Рика. Мексико обаче избра да застане "засега" зад Мадуро. Традиционният съюзник на чависткото правителство - Боливия, също изрази подкрепата си за него. Русия също потвърди, че продължава да признава Мадуро за държавен глава.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък изрази надежда, че страните от ЕС ще застанат зад "демократичните сили" във Венецуела.

Снимка: AP/БТА

Мадуро говори пред своите поддръжници от балкона на президентския дворец

Всичко това накара социалиста Мадуро, който ръководи богатата на петрол държава от 2013 година, да скъса отношения със Съединените щати, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Николас Мадуро няма правомощията да скъсва дипломатическите отношения на Венецуела със САЩ, подчерта обаче в официално изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, след като Мадуро даде на американските дипломатически представители 72 часа да напуснат страната му.

"САЩ не признават режима на Мадуро. Следователно САЩ не смятат, че бившият президент Николас Мадуро има законните правомощия да скъсва дипломатическите отношения със САЩ или да обявява дипломатите ни за персона нон грата", се казва в изявлението.

Помпейо изрази задоволство, че Гуайдо е съобщил "на всички дипломатически мисии, че Венецуела възнамерява да запази дипломатическите си отношения с всички страни".

САЩ ще водят отношенията си с Венецуела "чрез правителството на и.д. президент Хуан Гуайдо, който покани дипломатическата ни мисия да остане във Венецуела", заяви Помпейо.

"Призоваваме армията и силите за сигурност на Венецуела да продължат да защитават благосъстоянието на всички венецуелски граждани и на намиращите се във Венецуела американски и други чуждестранни граждани. САЩ ще предприемат необходимите мерки да потърсят отговорност от всеки, който бе поставил в опасност сигурността на нашата дипломатическа мисия и служителите й", заяви Помпейо.

Събитията се развиват на фона на многохилядни протести в столицата на Венецуела Каракас.

Те се случват часове след насрочената "масова мобилизация" заради бунта на няколко десетки военни, на фона на опита на парламента да отстрани Николас Мадуро, чийто избор смята за нелегитимен. Той започна новия си мандат на 10 януари в условията на продължаваща години икономическа криза и рекордна хиперинфлация.