Световните реакции на събитията във Венецуела не закъсняха. След като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна провъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо, отзвукът стигна и до Европа.

Комисарят за външната политика Федерика Могерини заяви от името на 28-те страни, членки на ЕС, че народът на Венецуела масово е призовал за демокрация и за възможност свободно да определя собствената си съдба.

"Този глас не може да бъде пренебрегнат. ЕС горещо препоръчва незабавно да се започне политически процес, който да доведе до свободни и справедливи избори в съответствие с конституционния ред", се пояснява в нейното изявление.

Могерини призова още да се спазват гражданските права и свободата на всички членове на Националното събрание, включително и на неговия председател Хуан Гуайдо, както и, че насилието и крайната употреба на сила от органите, гарантиращи сигурността, са напълно неприемливи и не могат да разрешат кризата".

По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че се надява цяла Европа да се обедини в подкрепата си за демократичните сили на Венецуела.

САЩ, Канада и повечето латиноамерикански държави вече подкрепиха Гуайдо, след като той се самопровъзгласи за временен водач на държавата и така постави в изолация президента Николас Мадуро.

Американският президент Доналд Тръмп лично призна председателя на опозиционния парламент на Венецуела за временен президент на Венецуела. Той призова другите западни правителства да последват действията му и се зарече да продължи натиска върху Каракас.

"Днес, официално признавам председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела", написа в "Туитър" Тръмп и подчерта, че Националното събрание е единствената легитимна власт във Венецуела.

Съвсем различен е отзвукът в Русия. Събитията във Венецуела показват как в действителност се отнася Западът към международното право, написа в страницата си във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

"Събитията във Венецуела добре показват как прогресивното западно общество в действителност се отнася към международното право, суверенитета и ненамесата във вътрешните дела на държавите, като сменят властта там", заявява дословно Захарова.

"Известия" пък цитира председателя на Комитета по международните въпроси към Съвета на Руската федерация Константин Косачев. Според него Венецуела е сред държавите, в които САЩ се опитва да се намесва и да влияе на процеса на суверенна смяна на властта.

Руският сенатор е казал, че събитията, които текат във Венецуела, са вътрешна работа и е уточнил, че с "народа й трябва да се сътрудничи при решаване на натрупаните проблеми, но не и с блокада. Всяка сегашна политика на САЩ по отношение на Венецуела, включително и последното изявление на Тръмп, е пряко и безцеремонно вмешателство във вътрешните работи на страната", категоричен е Косачев, който напомня за смяната на властта в Либия с пряката намеса на САЩ, "за трудностите, с които се сблъсква Ирак" и за проблемите в Сирия. Според него Венецуела е просто следващата държава в списъка.