САЩ са поискали официално да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията във Венецуела, предаде БТА.

Американското искане е за заседание, което да започне в 9 ч. източноамериканско време (14 ч. по Гринуич) в събота.

Сега председателството на Съвета, което през януари е в ръцете на Доминиканската република, трябва да вземе решение дали ще има такова заседание, кога ще се проведе то и в колко часа.

Русия се противопоставя на подобно заседание заради един "вътрешен за Венецуела въпрос", който не заплашва международния мир и сигурност, припомня Франс прес.

Същевременно директорът на неправителствената венецуелска организация "Венецуелски наказателен форум" Алфред Ромеро каза, че в хода на протестите срещу режима на Николас Мадуро в периода 21-23 януари във Венецуела са били задържани около 330 души, предаде ТАСС.

Папа Франциск, който е на посещение в Панама, подкрепя всички усилия, целящи да се предотвратят други страдания за венецуелците. Това заяви временният говорител на Ватикана Алесандро Джизоти, предаде Франс прес.

"По време на посещението си в Панама, папата се запозна с новините, идващи от Венецуела. Той следи отблизо развитието на ситуацията и се моли за жертвите и за всички венецуелци. Светият престол подкрепя всички усилия, целящи да се избегне причиняването на още страдания на населението", се казва в изявление на Ватикана.

По-рано днес британският външен министър Джереми Хънт заяви, че Николас Мадуро "не е легитимният лидер" на Венецуела, предадоха световните агенции.

"Много сме обезпокоени от ситуацията във Венецуела, но е очевидно, че Николас Мадуро не е легитимният лидер на Венецуела", се казва в изявление на Хънт. Той смята, че изборите от 20 май 2018 г., на които Мадуро беше преизбран, са били "дълбоко манипулирани".

Без да признава официално Хуан Гуайдо за официален лидер на Венецуела, Хънт изразява мнение, че той е "подходящият човек", който може да помогне на страната да напредне.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни поиска оттеглянето на Мадуро, предаде Франс прес.

"Пред всеобщото недоволство Мадуро трябва да се оттегли сега", се казва в изявление на Таяни.

"Ясно е, че на венецуелския народ му е писнало от незаконния режим на Мадуро, който не спечели президентския пост чрез свободни и честни избори и който се вкопчва във властта, като праща в затвора опозицията", се допълва в текста. Таяни казва, че е говорил по телефона с Гуайдо и, че е изразил пред него "подкрепата на ЕП за него".

ЕП ще разгледа ситуацията във Венецуела на пленарната си сесия идната седмица в Брюксел и ще приеме резолюция по въпроса, каза Таяни.

Италианският премиер Джузепе Конте изрази безпокойство от риска от ескалацията и насилие във Венецуела, предаде АНСА

"Следя отблизо ситуацията във Венецуела и изразявам силно безпокойство за риск от ескалация и от насилие", казва Конте. Той изразява надежда, че във Венецуела ще протече демократичен процес, който ще спазва свободата на словото и народната воля.

Същевременно кризата във Венецуела стана нов повод за полемика между Италия и Франция.

Заместник- външният министър на Италия от Движение Пет звезди Манило Ди Стефано днес разкритикува френския президент Еманюел Макрон, че къса с линията на ЕС и се "меси" в делата на Венецуела, като признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, предаде АНСА.

"Принципът за ненамеса е свещен", заяви Ди Стефано. "Каквато и да е нашата визия за нещата, за Мадуро, за чавизма и за политическите отношения в Южна Америка, всякаква промяна във Венецуела трябва да става в политически, демократичен и ненасилствен контекст", отбелязва Ди Стефано и казва, че Макрон "игнорира тези очевидни неща" и "заема позиция, която е в противоречие с тази на ЕС, призовал за политически процес, а не за признаване на самопровъзгласил се президент".

Властите на Салвадор пък изразиха подкрепа за президента Мадуро, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на салвадорската президентска администрация.