Правителството на Великобритания оцеля трудно при вота на недоверие, поискан от лейбъристката опозиция, след като вчера парламентът отхвърли с огромно мнозинство сделката с ЕС за Брекзит, сключена от премиера Тереза Мей. 325 депутати подкрепиха кабинета, а 306 му гласуваха недоверие. Така вотът не мина само с 19 гласа.

Това се случи благодарение на депутатите от управляващата Консервативна партия и от малката северноирландска Демократична юнионистка партия (ДЮП), която има 10 представители в Камарата на общините и осигурява мнозинство на премиера.

Самата Мей, която вчера претърпя съкрушително поражение, обяви след гласуването, че ще се срещне още тази вечер с лидерите на опозицията, в търсене на консенсус как да бъде осъществен Брекзит. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обаче призова я да изключи възможността за Брекзит без сделка, преди да започнат преговори.

"Преди да може да има каквито и да било положителни дискусии за пътя напред, правителството трябва да елиминира, веднъж и завинаги, перспективата за катастрофата на Брекзит без сделка и целия хаос, който ще последва като резултат от нея", заяви Корбин.

Снимка: AP/БТА

В отговор говорителят на Мей не изключи Брекзит без сделка.

"Министър-председателката бе много ясна, че британското общество гласува за напускане на Европейския съюз. Искаме да напуснем със сделка, но (Тереза Мей) е решена да изпълни присъдата на британското общество, а тя е да напуснем ЕС на 29 март тази година", каза лаконично той.

Водачът на шотландските националисти Иън Блекфорд пък каза, че ще преговаря, само ако Мей приеме като възможности отлагането на Брекзит и провеждането на втори референдум. Идеята за ново допитване набира скорост в последните седмици, но тя е категорична, че народът вече е гласувал и е безпредметно да се води нова кампания.

Снимка: AP/БТА

Премиерът ще трябва да продължи разговорите с депутатите от всички партии, така че да бъде избегнат хаос и да не се стигне до нов референдум за членството на Великобритания в ЕС, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Победата на Тереза Мей показва важното значение на ДЮП, коментира заместник-лидерът на малката северноирландска формация Найджъл Додс. Той отбеляза, че резултатът от гласуването е показал нагледно колко е важно споразумението между британските консерватори и ДЮП.

Той подчерта, че Брекзит трябва да бъде осъществен "на основата на нашите споделени приоритети".

Малката северноирландска партия е критично настроена към предпазния механизъм, договорен от Тереза Мей с Брюксел с цел избягване на възстановяването на контрола по границата между британската провинция и Република Ирландия след Брекзит.

Вчера ДЮП гласува против сделката на Мей, която бе отхвърлена от долната камара на британския парламент с голямо мнозинство.

Двете години за преговори по излизането на ЕС, които позволява съюзният договор, изтичат в полунощ на 29 март. Има реална възможност за Брекзит без споразумение, ако дотогава страните не намерят взаимноприемливо решение.

Представители на Европейския съюз обаче проучват правните възможности да отложат Брекзит до 2020 година, след като Германия и Франция са изразили желание преговорите по напускането на Великобритания да бъдат удължени на фона на политическата бъркотия в страната, съобщи в. "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Междувременно френският парламент прие закон за спешни мерки за справяне с предстоящия на 29 март Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Нормативният акт има за цел да се реагира на ситуацията, в случай че се стигне до излизане на Великобритания от ЕС без сключено споразумение. Той включва мерки за след Брекзит като допълнителни служители на митниците и временно разрешение на работещите във Франция британци да запазят работните си места, въпреки че вече няма да бъдат граждани на ЕС.

Френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо призова за спокойствие, но подчерта, че е важно да има резервен план.

Според поддръжниците на закона той е необходим, след като британският парламент отхвърли споразумение с Брюксел, целящо улесняване на преходния период. Без него е неясно как Великобритания и ЕС ще уредят въпроси като трансграничната търговия, финансите и пътуванията.