Евроскептикът Филип Хамънд, досегашен министър на отбраната, става министър на външните работи на Великобритания, сменяйки Уилям Хейг.

Хейг подаде оставка, за да стане лидер на долната камара на парламента.
"Тази вечер се оттеглям от моя пост... за да стана лидер на Камарата на общините", написа вчера Хейг в акаунта си в "Туитър".

Оттеглянето на Хейг е в рамките на големи промени в правителството на Дейвид Камерън.
Премиерът даде първия изстрел, както писаха някои британски медии, преди общите избори следващата година, като предприе разчистване на кабинета от позастарели политици, за да даде път на по-млади хора във властта, съобщи БНР.

Британският вестник "Гардиън" пише, че Хамънд е евроскептик, че е смятан от ръководството на Консервативната партия за политик с впечатляващи умения да се се справи със сложни и деликатни задачи - бюджетни съкращения, подготовката за изтегляне на британските войници от Афганистан.

Оттегля се и 74-годишният министър без портфейл Кенет Кларк. Той е подал оставка, предупреждавайки премиера Камерън, че ще остане в парламента като депутат, за да се бори в защита на членството на Великобритания в ЕС.

Камерън изпрати в оставка и министъра на образованието Майкъл Гоув, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". От сега нататък Гоув ще заема висш пост в Палатите на общините.
Той е сред близките съратници на Камерън, един от най-влиятелните десни идеолози на Консервативната партия, но в последните месеци позициите му като министър на образованието бяха разклатени от ислямистки фондове, които успяха да внедрят възгледите си в началните училища в Централна Англия.

Гоув ще се грижи за спазването на партийната дисциплина на депутатите тори в Камарата на общините.

Досегашната министърка по въпросите на равноправието и правата на жените Ники Морган ще замени Майкъл Гоув. Досега Ники Морган заемаше и поста икономически секретар в министерството на финансите.

Лиз Трус беше назначена за министърка на околната среда, прехраната и селските въпроси на мястото на Оуен Патерсън.

За министър на отбраната британският премиер назначи Майкъл Фалън, който бе министър на енергетиката. По-рано тази година Фалън предложи Консервативната партия на Камерън да проведе кампания за излизането на Великобритания от ЕС, ако планираното предоговаряне на условията се окаже неуспешно.

Политическите наблюдатели смятат, че Камерън се опитва да състави по-младо правителство, което да се хареса на жените гласоподаватели. Премиерът бе обвиняван в миналото, че има проблем с жените в политиката и се загражда само с доверени мъже.

Междувременно Дейвид Камерън номинира Джонатан Хил, лидер на групата на консерваторите в Камарата на лордовете, за следващия британски еврокомисар.