Най-малко 100 души загинаха в Ирак, а 150 бяха ранени при пожар по време на сватба във фестивална зала в Хамдания, малък град в северната част на страната, съобщават здравните власти, цитирани от Франс прес.

Според местните медии булката и младоженецът също са сред жертвите. По неофициална информация причина за пламъците са фойерверки. Част от покривната конструкция на залата се е срутила и е затиснала някои от гостите.

Според предварителните данни сградата е била изградена от нестабилни и лесно запалими евтини материали, които са довели до бързото разпалване на огъня. 

"Предварителната информация сочи, че по време на сватба са били използвани фойерверки, които са предизвикали пожар в залата", се казва в изявление на службата за гражданска защита. Таванът в залата, където е станала трагедията, е бил от сглобяеми панели, които са "силно запалими и противоречат на стандартите за безопасност", съобщава още службата, цитирана от БТА.

В главната болница в Хамдания, малък, предимно християнски град, разположен източно от Мосул, фотограф на АФП предава за  пристигащи линейки с виещи сирени.

Според същия източник в двора на болницата са се събрали десетки хора - роднини на жертвите и местни жители, дошли да дарят кръв.

Здравните власти в Ниневия, провинцията, в която се намира Хамдания, "преброиха 100 загинали и повече от 150 ранени при пожара в сватбената зала в Хамдания", съобщи официалната иракска новинарска агенция ИНА.

Очаква се броят на ранените да расте. Спасители претърсват руините на сградата.