В северното косовско село Банска, където в неделя се стигна до сблъсък между косовската полиция и група въоръжени мъже, бяха арестувани още двама сърби и иззет арсенал от оръжия, съобщи Танюг.

Те са арестувани в хотел, иззети са и два автомобила, един брониран, както и един тежкотоварен автомобил - багер, в който са открити голям брой различни оръжия, се казва в съобщение на полицията.

Сред конфискуваните оръжия са пушка калибър 30 ​​милиметра, две картечници, един снайпер, минохвъргачка и автомат, девет бронежилетки, 74 пълнителя за автомат и други.

В съобщението на полицията също така се казва, че два руски автомата AK47 и една бронежилетка са открити в манастира Банска, които според полицията са били преместени от мястото, където е бил убит косовският полицай.

Посочва се също така, че полицейски части са разположени в района на село Банска и че те "осигуряват сигурност там, както и оказват помощ според нуждите и исканията на местните жители".

В неделя загинаха един косовски полицай и четирима сърби при престрелка между косовската полиция и въоръжена група в село Банска, край Звечан, Северно Косово. Шестима души от нападателите бяха ранени и арестувани впоследствие, а още двама бяха арестувани днес за незаконно притежание на оръжие. Косовските власти обвиниха Сърбия, че стои зад нападението срещу косовската полиция, но Сърбия отхвърли обвинението.

Инцидентът предизвика безпокойство у международната общност за стабилността в Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Белград никога не е признавал независимостта на бившата си област. Около 50 000 етнически сърби, които живеят предимно в Северно Косово, също не признават косовската независимост.

Досега не се е появила група, която да обяви, че поема отговорността за сблъсъка и да обясни мотивите на въоръжените лица, отбелязва Ройтерс.