"Нищо не сочи, че е извършен терористичен акт", каза пред журналисти говорителка на полицията, след като посланикът издъхна от раните си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

56-годишният Джамал бе смъртно ранен в главата, гърдите и корема, каза чешки хирург по телевизията.
В болницата е откарана и негова близка, изпаднала в шок след експлозията.

Експлозивът, който може би е бил част от механизъм за сигурност - се взривил при отварянето на сейфа.

"Взривното устройство е било в сейф и се е задействало при отварянето му. Полицията не изключва то да е било част от касата. Не можем да изключим неправилно боравене с устройството. Жертвата почина, така че ще бъде по-трудно да докажем причината", каза говорителката на чешката полиция Андреа Зулова. 

Палестинското външно министерство съобщи, че сейфът бил пренесен в дома на посланика от бившата сграда на посолството, което се мести в друга, близо до резиденцията му в предградие на Прага. През 80-те години въпросната сграда била използвана от Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Според палестинския външен министър Риад Малики сейфът не бил пипан от 20-25 години и стоял забравен там.

Джамал отворил сейфа и помоли жена си да му донесе лист хартия и химикалка, за да опише съдържанието. Когато съпругата му излязла от стаята, за да изпълни молбата му, чула взрив. Според външния министър посланикът успял да извади част от съдържанието.

Палестински експертен екип ще бъде изпратен да работи заедно с чешките следователи. 

Зулова допълни, че полицията претърсва съседната сграда, която също принадлежи на палестинското посолство. Сайтът Novinky.cz съобщи, позовавайки се на запознати с разследването източници, че полицията е открила "значително количество оръжия и експлозиви" в сградата, предаде БГНЕС.

"В момента не мога да потвърдя тази информация", заяви говорителката.

Джамал ал Джамал е роден през 1957 г. в Бейрут в семейство на бежанци. През 1975 г. се присъединява към фракцията Фатах на палестинския лидер ясер Арафат в Организацията за освобождение на Палестина и работи в дипломатически мисии на ООП в България /1979 г./ и Чехословакия през 80-те години на миналия век. През октомври 2013 г. става посланик в Прага, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес.