Гръцкият външен министър Никос Дендиас и Държавният секретар на САЩ Майк Помпео подписаха договор за сътрудничество в сферата на отбраната по време на посещението на американския представител в Атина, съобщи "Катемерини".

В изявление по време на съвместна пресконференция след срещата между двамата, Дендиас заяви, че договорът ще бъде водещ фактор в осигуряването на стабилност в региона. Той освен това изпраща ясен сигнал до всички държави в региона, чиито действия могат да бъдат в нарушение с международното право

Снимка: АР/БТА

"Гърция може да играе важна стратегическа роля в района" и "може да бъде стълб на стабилност", заяви по-рано Помпейо, застанал до гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

На фона на продължаващото засилване на натиска на Турция в Източното Средиземноморие, това посещение цели да засили По-рано сътрудничеството с Гърция - традиционен и исторически съюзник на САЩ в района и член на НАТО, отбелязва АФП.

Двете съюзнички от НАТО ще засилят връзките си и в секторите на енергетиката и икономиката, обявиха Помпейо и Мицотакис след разговорите, предаде ДПА.

Снимка: АР/БТА

"Отваряме нова глава в нашата история", каза гръцкият премиер и допълни: "Нашите отношения днес са по-силни от всякога".

Тясното военно сътрудничество ще има положителен ефект и върху други сфери, като икономиката и насърчаването на американските инвестиции в Гърция, заяви Помпейо.

Снимка: АР/БТА

Гръцкият премиер призова САЩ да използват влиянието си за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие, където Кипър и Турция водят спор за правата за експлоатация на залежите на природен газ, допълва агенция Ройтерс.

Мицотакис каза на Помпейо, че турските действия южно от острова през последните дни са "очевидно нарушение" на суверенните права на Кипър.

Напрежението между Кипър и Турция нарасна, след като Анкара изпрати сондажен кораб в зона, за която Никозия вече е издала лиценз за проучвания на италиански и френски енергийни компании.

Анкара твърди, че някои от районите, които проучва Кипър, се намират на нейния континентален шелф или в зони, където кипърските турци имат равни права с кипърските гърци.

Турският сондажен кораб "Явуз" се намира в момента на 50 морски мили от Кипър. Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез каза днес, че сондажите ще започнат възможно най-скоро.

Помпейо не отговори конкретно на Мицотакис за Кипър, отбелязва Ройтерс.

Той каза, че "отношенията между двете страни са по-силни от всякога" и изрази увереност, че САЩ и Гърция "могат да работят заедно, за да гарантират, че Гърция може да бъде стълб на стабилност в този район".

По-рано активисти хвърлиха боя по статуята на бившия американски президент Хари Труман в центъра на Анатина знак на протест срещу по-тясното военно сътрудничество между Гърция и САЩ, предаде ДПА. Полицията използва сълзотворен газ, лютив спрей и палки, за да разпръсне протестиращите, съобщават местни медии.

Снимка: АР/БТА

Демонстрантите дойдоха от митинг на около 3000 членове и привърженици на Гръцката комунистическа партия (ККЕ), състоял се на централния атински площад Синтагма. Събрали те се там скандираха лозунги против САЩ и срещу споразумението в сферата на отбраната. "Помпейо, върви си у дома!", гласеше лозунг, издигнат от демонстрантите. Центърът на Атина бе затворен за движение и в района имаше силно полицейско присъствие.

Вижте още снимки >>

Помпейо пристигна късно снощи в Гърция, която е последна спирка от неговата обиколка в южна Европа. Той ще отпътува от Атина в неделя.