Протестиращите се опитаха да достигнат до Министерския съвет с искане за среща с премиера, предаде БНР. Пенсионерите скандираха: "Оставихте ни да просим и нямаме пари дори и за лекарства".

Полицаите обаче използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, за да ги спрат. Граждани, които не участваха в протестите, оказаха първа помощ на демонстранти с дихателни проблеми. Напрежението нарасна още повече, когато охраната отказа да допусне представители на протестиращите да изложат исканията си в Министерския съвет.

Вижте снимки>>>

Депутатът от Комунистическата партия Христос Катциотис изрази възмущение от употребата на сила срещу възрастни хора.

"Комунистическата партия подкрепя напълно исканията на пенсионерите. Обвиняваме правителството, че си позволи да използва полиция и сълзотворен газ срещу възрастни хора. Каквото и да сторят вече управляващите, ние няма да спрем да протестираме", заяви Катциотис.

Телевизиите излъчват репортажи от протестите с коментар "Срам за гръцкото правителство". Бурята от икономически мерки, които Атина прилага, срина доверието към кабинета на Алексис Ципрас, според последните социологически проучвания.

Пенсионерите в Гърция протестират срещу орязване на пенсиите им и повишаването на данъците. Министърът на обществения ред Николаос Тоскас пое политическата отговорност за употребата на сила срещу пенсионери. Опозицията поиска оставката му.

За догодина в програмата на правителството е заложен растеж от 2,7 на сто, който обаче контрастира на фона на очакваното от кредиторите свиване на БВП с 0,3 на сто тази година.

Прогнозираният растеж през 2017 г. се определя като първото съживяване след седем години рецесия. Инвестициите се увеличават, а туризмът отбелязва подем, каза по повод проектобюджета правителствен източник, цитиран от Ройтерс, цитирана от БТА.

Гръцката икономика, която ползва три международни спасителни програми, се сви с една четвърт след избухването на дълговата криза през 2010 г. и бе принудена да въведе строги мерки за икономии, оставяйки милиони хора без работа и повишавайки нивото на безработицата до рекордните 28 процента, отбелязва агенцията.

90 % от гърците недоволни от Ципрас

Гърците са дълбоко разочаровани от правителството. Това показва "политическият барометър" на социологическата компания "Пъблик ишу" в изследване за проправителствения в. "Авги", съобщават гръцки електронни издания.

Според това допитване 90 на сто от гърците са недоволни от кабинета на Алексис Ципрас, а 51 на сто смятат за необходими нови избори, предава bTV. 46 на сто казват, че "може би не са нужни избори". 36 на сто отговарят, че според тях по-добро за страната ще е правителство, съставено от "Нова демокрация", а 14 на сто са на мнение, че по-добро такова правителството е сегашната коалиция СИРИЗА - "Независими гърци". 45 на сто са категорични, че "нито едно от двете" няма да е добро за страната.

85 на сто от запитаните са на мнение, че страната им се движи в погрешна посока, а чувствата, които царят сред обществото за ситуацията в страната, са "гняв и недоволство" (26%) и "тревога и стрес" (17%). Наред с това 73 на сто от гърците признават, че "имат затруднение" що се отнася до личните им доходи, а едва 23 на сто казват, че "живеят добре или че се справят".