Парламентът на Либия гласува единодушно против сключените от правителството в Триполи споразумения за военно сътрудничество с Турция в областта на сигурността и морските граници, след като в четвъртък турският парламент одобри изпращане на турски войски в Либия за една година, предадоха ДПА и ТАСС.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на международно признатото Правителство на националното съгласие /ПНС/ в Триполи Файез Сарадж подписаха спорните споразумения на среща в Истанбул през ноември.

Днес обаче либийският парламент, който подкрепя алтернативно правителство в Източна Либия, отхвърли двете споразумения. Депутатите също така гласуваха единодушно за прекратяване на отношенията с Турция и даване под съд на Сарадж за държавна измяна, защото е потърсил военна помощ от чужда държава, каза говорителят на парламента Абдула Блейхак.

В момента в Либия действат паралелно два органа на изпълнителната власт: международно признатото ПНС на Сарадж в Триполи и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани в Източна Либия с парламент в Бенгази, подкрепян от Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар, отбелязва ТАСС.

През април ЛНА започна настъпление за превземане на Триполи.

В приетото от турския парламент разрешение за изпращане на турски войски в Либия се казва, че армията на Хафтар е заплашвала да напада турски граждани и фирми в Либия и турски кораби по либийското крайбрежие и че гражданската война в Либия застрашава интересите на Турция в Средиземно море и Северна Африка.

Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Русия, припомня ДПА.

По-рано Африканският съюз и ООН се обявиха против чуждестранна намеса в Либия. Председателят на комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат изрази вчера безпокойство от евентуална интервенция в Либия след решението на Турция да разположи войски на либийска територия, предаде Франс прес.

"Различните заплахи за политическа или военна интервенция във вътрешните работи на Либия засилват риска от конфронтация", казва в изявление Муса Факи Махамат.

Африканският лидер призова международната общност заедно с Африка да потърси мирно решение на кризата в Либия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви вчера, че чуждестранна интервенция в Либия само ще задълбочи кризата и ще затрудни намирането на мирно решение. Стриктното спазване на оръжейното ембарго срещу Либия е ключово за създаването на предпоставки за прекратяване на насилието, изтъкна Гутериш.