Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви в телефонен разговор днес с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган срещу каквато и да било "чуждестранна намеса" в Либия.

По-рано през деня турският парламент разреши на Ердоган да изпрати турски войници в северноафриканската държава.

"Двамата лидери обсъдиха двустранни и регионални въпроси. Президентът Тръмп подчерта, че чуждестранната намеса би усложнила ситуацията в Либия", се казва в краткото комюнике на Белия дом.

Два лагера се борят за влияние в Либия. От една страна, Турция и Катар поддържат базираното в Триполи правителство на националното съгласие, а от друга, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет подкрепят т. нар. Либийска национална армия, която се опитва да превземе столицата, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

В телефонния разговор Тръмп и Ердоган са се съгласили, че е необходимо да бъде успокоено напрежението в северозападната сирийска провинция Идлиб, за да бъдат защитени цивилните, пише още в комюникето, цитирано от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че вчера осем души са били убити при ракетен удар в Идлиб.

Сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия, предприеха офанзива в северозападната провинция, която заедно със съседни зони е последният голям район в страната, който се изплъзва от контрола на режима в Дамаск.