Турският парламент даде днес разрешеине за военна намеса в Либия като гласува в подкрепа на едногодишен мандат за разполагане на войници в условията на ескалираща гражданска война в тази страна, съобщава ДПА.

От присъстващите в залата 509 депутати 325 са гласували в подкрепа на резолюцията, а 184 - против.

Очакваше се проекторезолюцията да бъде приета леко, тъй като управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейият съюзник - Партията на националистическото действие /ПНД/, имат парламентарно мнозинство, отбелязва ДПА. Извънредно заседание на парламента бе свикано днес за обсъждане на проекторезолюцията, която ще позволи на правителството да взима решение за определяне на момента и за обхвата на разполагане на войски в Либия, както и за числеността на въоръжените сили, които ще бъдат изпратени.

Парламентът е одобрявал и по-рано подобни резолюции. На 8 октомври парламентът гласува за удължаване с една година на мандата за провеждане на операции на турската армия в Сирия и Ирак. На следващия ден Турция предприе военна операция в Североизточна Сирия, припомня агенцията.

Ердоган заяви, че либийското правителство на националното съгласие /ПНС/, което Турция подкрепя, е поискало от Анкара да изпрати войници. Той обаче не посочи срок за това.

През ноември Турция и ПНС подкипасаха две спорни споразумения за сътрудничество във военната област и сигурността и за морските гранаци, като първото от тях предвижда обучение на военни и логистична подкрепа.

През декември международно признатото либийско правителство на националното съгласие на премиера Файез ел Сарадж поиска помощ от Анкара за отблъскване на настъплението на силите на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар.

Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви вчера, че дори след приемане на проекторезолюцията, Турция може да се откаже да изпраща войски в Либия, ако силите на Хафтар спрат офанзивата си срещу правителство в Триполи.

В приетата днес резолюцията се отбелязва, че самообявилата се Либийска национална армия на Хафтар заплашва да вземе на прицел турски граждани и фирми в Либия и турски кораби край бреговете на страната.

В резолюцията се посочва също, че гражданската война застрашава интересите на Турция в Средиземноморието и Северна Африка.

Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия и Русия.

Основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, прокюрдската Демократична партия на народите и консервативната "Добра партия" гласуваха срещу проекторезолюцията.

Депутатът от НРП Юнал Чевикьоз каза, че това е военен мандат за изпращане на турски войници да се сражават в Либия, вместо мандат за хуманитарна подкрепа.Той предложи вместо това да бъдат изпратени мироопазващи сили на ООН в Либия.

Но депутатът от ПСР Исмет Йълмаз заяви, че не може да се очкава Турция да остане безучастна, когато Либия моли за помощ.

Според приетата резолюция президентът ще взима решение за обхвата, размера и момента за предприемане, ако е необходимо, на военни операции и намеса.

Ние изпращаме нашите деца, за да станат мъченици в либийската пустиня, заяви депутатът от "Добра партия" Айтун Чирай, като добави, че Турция не трябва да застава на страната на никоя враждуваща фракция в Либия.

Той каза, че Турция няма нужда да бъде въвличана в нови конфликти в района, и посочи, че резолюцията крие риск да постави турските войници в "ситуация по подобие на Виетнам" в Либия.

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският му колега Доналд Тръмп обсъдиха в телефонен разговор двустранните отношения, както и регионалните развития и на първо място ситуацията в Либия и Сирия, предаде Анадолската агенция.

Ердоган е заявил в разговора, че в Турция следят с безпокойство и съжаление нападенията срещу американските сили за сигурност в Ирак и е изразил задоволство от приключването на протестите срещу посолството на САЩ /в Ирак/.

Двамата президенти са подчертали важността на дипломацията за решаване на регионалните проблеми и са се договорили за укрепване на сътрудничеството в двустранните отношения.