Съветът на Арабската лига днес предупреди, че чуждата военна намеса в конфликта в Либия ще улесни прехвърлянето на чуждестранни терористи в разкъсваната от война северноафриканска държава, предаде ДПА и БТА.

В резолюция, приета след извънредното заседание на Лигата в Кайро, Съветът заявява, че продължаващата военна ескалация в Либия влошава ситуацията в страната и заплашва сигурността и стабилността както на съседите й, така и на целия регион.

Резолюцията призовава за спиране на военната ескалация и за политическо уреждане, с цел да се възстановят стабилността и сигурността на Либия, както и да се обезвредят терористите.

В нея се отправя молба до генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит да установи контакт с всички международни фактори, въвлечени в кризата, с цел нейното разрешаване и предотвратяването на каквато и да е военна интервенция, която би заплашила международния мир и сигурност, отбелязва ДПА.

В момента Либия е разкъсвана от конфликт между подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие в Триполи и самопровъзгласената Либийска национална армия на генерал Халифа Хафтар, съюзен със съперничещо за властта в страната правителство в източния либийски град Тобрук, припомня ДПА.