Преговорите в Москва между турската правителствена делегация и руските дипломати продължават вече три дни, доста по-дълго от очакваното, докато двете страни се опитват да постигнат компромис за Сирия и Либия, съобщи днес руският всекидневник "Ведомости", цитиран от Ройтерс.

В понеделник турска делегация замина за Москва за разговори за Сирия след съобщения, че подкрепяни от Русия атаки принуждават десетки хиляди сирийци да бягат към Турция.

Във вторник турският президентски говорител Ибрахим Калън заяви, че след разговори с турската делегация в Москва Русия ще работи за спиране на нападенията в северозападната сирийска провинция Идлиб и че Анкара очаква това обещание да бъде спазено.

Двете страни обсъдиха и Либия, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза миналата седмица, че страната му няма да мълчи на фона на присъствието на "наемници" като частната руска военна компания "Вагнер", подпомагаща силите на Халифа Хафтар там.

Москва заяви, че е сериозно обезпокоена от възможността в Либия да бъдат разположени турски военнослужещи.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че страната му ще изпрати войски в Либия, след като Триполи е отправил искане, и че ще представи съответния законопроект в парламента през януари, предаде Ройтерс.

Преди месец Анкара подписа две отделни споразумения с международно признатото либийско правителство на премиера Файез ел Сарадж - за военно сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността, и за разграничаване на морските пространства в Източното Средиземноморие.

Правителството на националното съгласие на Сарадж от месеци оказва отпор на настъпление на силите на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар, които се ползват с подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства, отбелязва Ройтерс.

След като вече ни е отправено искане (от Либия), ще го приемем", заяви Ердоган в реч пред членове на партията си в Анкара.

"Ще внесем законопроекта за изпращане на войски в Либия в дневния ред веднага щом парламентът възобнови работа", каза той.

Към 8-9 януари законопроектът може да бъде приет, допълни президентът.