Споразуменията, подписани между Анкара и либийското правителство на националното съгласие в Триполи, бележат ескалация в либийския конфликт, заяви емисарят на ООН за Либия Гасан Саламе в интервю за френския в. "Монд", цитирано от Франс прес.

Според Саламе двете споразумения между Триполи и Анкара разширяват либийския конфликт до отдалечени от Либия зони, и по-специално до спора между гърците и турците за делимитиране на морските зони.

Емисарят изрази съжаление, че либийският конфликт придобива по-международно измерение, че се разширява териториално, по-специално на морско ниво и че води и до военна ескалация.

"Видяхме идването и много по-интензивната дейност на една авиация, която не е либийска. Виждаме също и наемници от няколко националности, сред които руснаци, да идват и да подкрепят войските на Хафтар" в офанзивата му срещу Триполи, заяви Саламе.

Саламе изрази разочарование, че след девет месеца на сражения в Триполи, все още няма резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня.

"Ние сме пред една изключително опасна ситуация, в която доверието в ООН е изложено на карта", допълни той и обвини страни членки на Съвета за сигурност в нарушаване на оръжейното ембарго, наложено от ООН на Либия от 2011 г.

Либия е разкъсвана между две съперничещи си изпълнителни власти - подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж, от от една страна, и маршал Халифа Хафтар и неговите сили в източната част на Либия, от друга страна. В началото на април Хафтар започна офанзива за превземането на Триполи. Той е подкрепян от страни като Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства, които са регионални съперници на Анкара.

На 27 ноември Анкара подписа две споразумения с правителството в Триполи. Едното касае морския суверенитет и позволява на Турция да заявява правата върху големи зони в източно Средиземно море, които са богати на въглеводороди. Това породи негативни реакции от страна на Гърция, Египет, Кипър и Израел. Второто споразумение касае военното сътрудничество и помощта, която Турция може да предостави на правителството в Триполи срещу силите на маршал Хафтар. Днес в турския парламент беше внесен за обсъждане проект на решение за разполагането на турски военни в Либия в подкрепа на правителството в Триполи.