Опасността от южноафриканския и бразилския щам за страната ни нараства, след като днес и Турция обяви, че вече има регистрирани случаи тези мутирали варианти на коронавируса. Преди дни Гърция също регистрира наличие на южноафриканския щам на тяхна територия.

Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за младите хора.

Южноафриканският и бразилският вариант на коронавируса са засечени в Турция, съобщи днес здравният министър на страната Фахреттин Коджа, цитиран от Анадолската агенция.

Отделно, досега са установени 196 случая на британския вариант в страната, каза още министърът. Пациентите са изолирани, добави той. Коджа предупреди, че някои от тези варианти се разпространяват бързо и призова гражданите да вземат предпазни мерки и да избягват големи събирания на хора.

По думите на министъра на фона на ново нарастване на случаите мерките срещу пандемията ще продължат с пълна сила.  Турция извършва ваксинация на лицата над 75 години с препарата на китайската фирма Синовак, като до момента са ваксинирани 2,4 милиона души при население от над 83 милиона.

У нас има 33 случая на британския щам

Очаква се ново изостряне на коронакризата до няколко седмици, прогнозираха здравните експерти у нас. В България засега е засечен само британският щам на коронавируса - 33 са случаите.

Южноафриканският щам е по-слабо разпространен от британския засега в света, но той предизвиква по-тежко заболяване и по-голяма смъртност, при него намалява и средната възраст на смъртността. Концентрацията му в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма. Именно новата мутация на коронавируса е причина шлемовете и шаловете да бъдат забранени като заместител на маските, както и задължителният PCR тест за влизане в страната.

Когато мутациите се смесят...

Силно заразният британски щам на коронавируса се смеси с още по-опасния южноафрикански вариант. Той включва нова генетична модификация на южноафриканския щам, сочат последните данни.

Новината буди сериозна тревога, тъй като комбинация между два опасни щама не вещае нищо добро. Още повече, че и без "добавки" британският щам, е смятан за значително по-заразен - според експертите този вариант на коронавируса се предава с 30% до 70% по-бързо от познатите досега. А южноафриканският 501Y.V2 е по-опасен дори от британския, защото включва една допълнителна мутация, известна като Е484К. Същата тази мутация учените откриха и в двата нови бразилски щама.