Полиция и жандармерия изградиха гъста жива стена пред тях, и едва удържат натиска на стотиците, твърдо решени да се доберат до границата и да влязат в Гърция, за да се прехвърлят в Германия и други западно-европейски страни, съобщават турските информационни агенции, цитирани от БГНЕС.

Вижте снимки >>>

Опитите на силите на сигурността обаче да убедят мигрантите да се присъединят към останалите, които са в и около спортния комплекс за пехливанските борби, засега остават без успех.

Малцина се съгласиха и потеглиха с автобуси за Истанбул. Другите са непреклонни и напират да стартират похода си към Европа.

Не помогна и срещата на валията на Одрин и кмета с тях днес по-рано през деня. Напрежението расте не само заради петдневното очакване на разрешението на властите бежанците да напуснат Одрин и да продължат към Европа, но и поради високите температури.

300 мигранти опитаха да влязат в България

300 мигранти са се опитали да влязат в България през последното денонощие, но са били върнати на турска територия, обяви директорът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов, който инспектира граничния пункт "Капитан Андреево".

21 са задържаните, които след преминаване на съответните процедури, ще бъдат настанени в бежански център.

Ангелов обясни, че 150 служители охраняват българо-турската граница, а към тях се присъединяват и 20 жандармеристи, които ще патрулират по главния път Е-80 към Турция.

Според него през последната седмица миграционният поток е намалял с 50%. Командированите допълнително жандармеристи и полицаи на българо-турската граница са, за да се осъществи превенция на миграционния натиск, обясни Ангелов.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни е предприела всички мерки за охрана на границата с Турция. Той подчерта, че строителството на огради по границите няма да реши проблема с бежанците.

Премиерът уточни, че в сряда е свикал Съвета за сигурност към МС, за да се обсъди проблема с бежанците.