Това каза в Созопол премиерът Бойко Борисов. Той пристигна в курортния град за официално откриване на пречиствателната станция край града, предаде БТА.

Борисов добави още, че няма човек, на който да му е спокойно като гледа какво става с бежанската криза.

Жандармерия и полиция държат на 40 километра от границата ни бежанците и не ги пускат, преминават само коли и камиони.

На място е и главният секретар на МВР, който днес ще се срещне с турския премиер, добави още Борисов.

Жандармеристи и полицаи се включват в охраната на границата

Служители на дирекцията "Жандармерия" в МВР и на Областната дирекция на полицията в Хасково се включват в охраната на българско-турската граница и на ГКПП "Капитан Андреево" в помощ на граничните полицаи.

Мярката се предприема за противодействие на незаконната миграция, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията в Хасково комисар Ангел Цанков, който е на граничния пункт.

Унгария мобилизира резервисти

Унгарските власти започнаха частична мобилизация на резервистите от въоръжените сили, за да помогнат за справяне с мигрантската криза, съобщи Ройтерс.

Министърът на отбраната на Унгария Ищван Шимичко взе това решение по искане на генералния щаб.

Резервистите ще бъдат изпратени в гарнизоните, където ще изпълняват задълженията на военните от редовната армия, задействани за охрана на границата, но може да получат и други задачи.

Броят на мигрантите, пристигащи в Унгария, нарасна рязко след като съседна Хърватия започна да изпраща част от тях през границата, съобщи ДПА.

По данни на полицията вчера от Хърватия са пристигнали 7852 души, повечето от тях бежанци от Близкия изток.

Пристигането на влак с 1000 мигранти предизвика дипломатически инцидент, като Унгария заяви, че ескортиращите ги полицаи са били разоръжени, а машинистите са били арестувани.

Антал Роган, главен съветник на консервативния унгарски премиер Виктор Орбан, заяви че поради действията на Хърватия по време на кризата с мигрантите, Будапеща ще блокира достъпа на Загреб до шенгенската зона за свободно движение в ЕС, която обхваща 26 страни.