Морската слуз, която се превърна в напаст за Мраморно море, застрашава и егейски острови в разгара на туристическия сезон, пише "Хюриет дейли нюз".

Слуз се е появила по-специално покрай островите Гьокчеада и Бозджаада край северозападния окръг Чанаккале.

Снимка от плаж на Гьокчеада показва ивица морска слуз по крайбрежието, достигаща чак до пясъка. Явлението е засегнало и близкия остров Бозджаада, където слизест слой е покрил повърхността на водата покрай рибарски кейове.

Междувременно властите провеждат усилено прочистване на морската слуз, като миналата седмица са събрали над 5000 куб.м. Извършват се и дейности по вкарването на кислород на дълбочина във водата.

Представители на туристическия бранш се безпокоят, че морската слуз се приближава все повече до плажовете по егейското крайбрежие на Турция, застрашавайки туризма.

Морската слуз представлява прекомерен растеж на фитопланктон /микроводорасли/. Плътният слизест слой върху повърхността на морето съдържа разнообразие от микроорганизми, а сред главните фактори за образуването му са повишаването на температурата на морската вода в резултат на глобалното затопляне и замърсяването.