Совалката с екипаж от четирима американски космонавти се насочи към Международната космическа станция на 12-дневна мисия за последната доставка на товари за станцията.
„Атлантис” ще пристигне в станцията рано в неделя.

С приключването на мисията на "Атлантис" ще приключи и ерата на совалките, продължила три десетилетия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС и "Фокус".
Това ще остави руската капсула „Союз” единственият подобен космически апарат, който може да пътува до Международната космическа станция.

Най-малко 750 души се стекоха в щата Флорида, за да станат свидели на историята, след като лошите метеорологични условия по-рано бяха заплаха за отлагане на мисията. Носталгия, горчивина и скръб се смесваха с гордост в космическия център „Кенеди”, където хиляди работници наблюдаваха излитането на совалката за последен път.
След като "Атлантис" се върне на Земята, тя ще бъде експонирана в музей.

Бюджетът на НАСА бе сериозно орязан и американската космическа агенция няма ресурс да продължи да развива проекта. Около осем хиляди души ще загубят работата си със затваряне на програмата за совалки, която е открита от бившия американски президента Ричард Никсън през 70-те години.

Няколко частни компании в САЩ се борят за завладяване на разкриващата се ниша в космическите полети.
Всяка една от тях твърди, че е способна да изпрати хора в космоса, при това с цената на много по-малки разходи, отколкото до сега.
Вече са продадени десетки билети на частни лица за разходка в околоземна орбита, като цената им варира от 50 хил. до 250 хил. долара.

Колкото до НАСА, агенцията ще се фокусира върху изследването на близкия и далечен космос чрез дистанционно управляеми сонди и модули, както и върху осъществяването на първия пилотиран полет до Марс.