Германският канцлер Ангела Меркел си сложи пред публика предпазна маска за пръв път от началото на коронавирусната пандемия. Това стана днес преди заседание на Бундесрата - парламентарната камара, където заседават представители на федералните провинции, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На снимка, поместена от изданието "Фокус онлайн", Меркел е с черна маска, носеща логото на германското председателство в ЕС, застанала до премиера на провинция Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф.

В понеделник Меркел и френският президент Еманюел Макрон дадоха обща пресконференция и журналистка попита защо канцлерът никога не се появява пред публика с предпазна маска. Канцлерът заяви, че спазва общоприетите правила за дистанция, затова няма нужда да си пази устата и носа. Тя добави, че си слага маска, когато пазарува, а като цяло изпълнява и препоръките за поведение по време на пандемията. 

Снимка: AP/БТА

Меркел увери, че занапред "ще има възможности" хората да я видят с маска, напомня агенцията.

Снимка: AP/БТА

Междувременно британският премиер Борис Джонсън призова сънародниците си да не злоупотребяват с разхлабването на противоепидемичните мерки през уикенда, когато за пръв път от няколко месеца ще заработят отново питейните заведения и ресторантите. Той каза на хората, че трябва да се държат отговорно, в противен случай заразата пак ще се активизира, предаде Ройтерс.

"Посланието ми е: хора, нека не проваляме всичко точно сега, дотук свършихме чудесна работа в укротяването на тази болест, всички ние заедно, да не проваляме всичко точно сега", каза той пред радио Ел Би Си.

Джонсън заяви това ден, преди на питейните заведения и другите обекти от ресторантьорския и хотелиерския сектор в Англия да бъде позволено да отворят врати отново.