Международен съд на ООН осъди днес лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел на 10 години затвор за престъпление срещу човечеството, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БНР.

Апелативен състав на съда в Хага отмени предишната му оправдателна присъда, но констатира, че той вече е излежал новата, тъй като е бил в арест в Хага от 2003-а до 2014 г.

Шешел е признат за виновен и осъден заради подстрекаване към преследване и прогонване на хървати от село Хъртковци във Войводина през 1992 г.

Апелативния състав на съда отхвърли жалбата на прокуратурата по оправдателната присъда, касаеща други престъпление срещу несърби в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина в периода 1991-1992 г.

С решението се отхвърля съществуването на съвместен престъпен заговор за трайно и насилствено изтласкване на мюсюлмани и хървати от големи части на Хърватия и Босна и Херцеговина, които да бъдат включени в нова държава под сръбски контрол.

Според обвинителния акт този заговор е бил ръководен от тогавашния президент на Сърбия Слободан Милошевич и един от участниците в него е бил Шешел.

Решението на апелативния съд не може да се обжалва.

Воислав Шешел заяви за Pink TV, че не го интересува днешната присъда от апелативна съдебна инстанция за ролята му по време на войните в бивша Югославия и че е напълно спокоен в тази връзка. Той заяви още, че вече няма да отиде доброволно в Хага, ако бъде нареден повторен процес. "А те нека произнесат каквато искат присъда", каза той.

Юридическата аргументация е изцяло на моя страна, но от Хагския трибунал може да се очаква всичко, добави Шешел.

"Целият свят се убеди, че моят процес не протече в разумен срок. Минаха над 15 години от заминаването ми за Хага до произнасянето на присъдата", каза той и добави, че ще иска 14 милиона евро обезщетение.