Великобритания днес очерта твърда начална позиция за бъдещите преговори с ЕС, заявявайки, че ще има собствен дневен ред, вместо да следва правилата на съюза, за да си осигури гладка търговия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

След като в петък официално напусна ЕС, сега Великобритания трябва да договори бъдещите си търговски отношения с Общността, които ще влязат в сила, когато в края на годината изтече преходният период. Правителството на премиера Борис Джонсън побърза да изпрати послание на Брюксел още преди началото на преговорите през март: Брекзитът за него означава "суверенитетът над икономиката".

Очаква се Борис Джонсън да бъде твърд и безкомпромисен към ЕС в утрешната си реч, целяща да начертае основните линии на политиката на Великобритания след Брекзит, пишат днес британски издания, цитирани от Франс прес.

"Брекзит, Ден първи: Джонсън избира разрива с твърдолинейна търговска сделка", гласи заглавие във в. "Обзървър".

"Борис към ЕС: повече отстъпки" пък е заглавие от в. "Сънди експрес", който допълва, че "премиерът казва на Европейския съюз: Ноу, Нон, Найн!" ("No, Non, Nein!" - "Не!" на английски, френски и немски - бел. ред.).

"Връщаме си контрола на нашите закони, така че няма да имаме голямо подравняване с ЕС, законодателно подравняване с техните правила", каза пред Скай нюз министърът на външните работи Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

"Ще искаме обаче да сътрудничим и очакваме ЕС да спази ангажимента си за споразумение за свободна търговия по модела на канадското", добави той.

Целта на Джонсън е търговска сделка, която да позволи търговия със стоки без мита и квоти, подобно на условията в споразумението на ЕС с Канада.

На въпрос дали правителството очаква на компаниите да се наложи да се подготвят за нови гранични проверки на стоките Рааб отговори: "Споразумяхме се с ЕС всичко това да бъде избегнато и съм сигурен, че те ще искат да изпълнят обещанията си, точно както ние възнамеряваме да изпълним нашите".

Британското външно министерство в същото време инструктира дипломатите си да заемат позиция, независима от тази на бившите си колеги от държавите-членки на Европейския съюз. Това става ясно от документ на министерството, до който си е осигурил достъп британският вестник "Сънди таймс".

В документа, изпратен до дипломатите от името на министър Доминик Рааб, се казва, че британските дипломати трябва да възприемат "позицията на (представители) на независима, уверена в себе си страна" и че дори трябва да "седят отделно" от европейските дипломати на международни срещи.

Междувременно ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че е "време да се научат уроците от миналото и да не се използва националистическа реторика". Товатой каза днес в отговор на съобщенията, че Борис Джонсън няма да приема каквото и да било обвързване със законите на ЕС и няма да прави никакви отстъпки в предстоящите преговори.

Лио Варадкар заяви тази сутрин в политическото шоу на Андрю Мар по Би Би Си, че преговорите по споразумението за Брекзит са дали на политиците много уроци и предупреди за езика, който се използва. Ирландският премиер заяви също, че поставянето на "червени линии" само прави по-трудно постигането на споразумение.