Това Си каза в деня, когато страната отбелязва за първи път Национален ден на памет за жертвите от клането в Нанкин, извършено от японските окупационни войски през декември 1937 година. Той беше въведен през февруари, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>
 
По повод 77-мата годишнина през последните дни Китай разпространи потресаващи архивни кадри. Според Пекин са били избити 300 000 жители на тогавашната китайска столица. Смята се, че около 20 000 жени са били изнасилени през 40-те дни на хаос и масови грабежи и палежи.
 
Следвоенен съюзнически трибунал определи броя на жертвите на 142 000 души, но някои японски политици и историци отричат изобщо да е имало клане.

През 1993 година Япония поднесе официални извинения за своите действия по време на окупацията и създаването на окупираните територии на бордеи с местни жени. През 1995 година премиерът Томиичи Мураяма в чест на 50-ата годишнина от края на Втората световна война се извини за окупационната политика на Япония.

Японското правителство не отрича факта на масово убийство на мирни жители в Нанкин и се различава само в оценката на броя на жертвите. Но редица японски историци и политици го наричат фалшификация, която китайските власти използват за натиск над Япония.
 
Заедно с други китайски лидери Си Цзинпин присъства на възпоменателна церемония днес в Нанкин (сега Нандзин).

"Историята не бива никога да се забравя, но бъдещето е също толкова важно. Причината за този ден на памет е да напомним, че всички добронамерени народи копнеят за мир, а не за да продължаваме омразата", каза китайският президент в реч, излъчена на живо по телевизията.

"Не бива да мразим един народ, само защото малобройно малцинство от милитаристи го е тласнало към нашествие и война, но никой никога не бива да забравя жестоките престъпления на нашествениците. Забравянето на историята е предателство, а отричането на престъпление е повтаряне на престъплението", продължи Си Цзинпин, който носеше бяло цвете на ревера в знак на траур.