Известният руски опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза бе обвинен в държавна измяна, съобщи днес неговият адвокат, цитиран от Франс прес и БТА. 

Държавната измяна е тежко наказуемо престъпление. Кара-Мурза вече се намира в затвора за критики срещу руската офанзива в Украйна.

"Нашият клиент е обвинен, че на три пъти е взел думата и е отправил критика срещу руските власти на публични събития в Лисабон, Хелзинки и Вашингтон", заяви неговият адвокат Вадим Прохоров, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че тези изказвания не са застрашавали с нищо сигурността на Русия, а са били публични критики.

Защитата на Кара-Мурза добави, че случаят се разследва от Следствения комитет, а не от Федералната служба за сигурност, което е прецедент за случай на държавна измяна.

Руските правоохранителни органи съобщиха по-рано, че според следствието публицистът "отдавна си сътрудничи с една от страните от НАТО", отбелязва ТАСС, като припомня, че съгласно новата редакция на Наказателния кодекс на Руската федерация, чл. 275 предвижда наказателна отговорност за предоставяне на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, преминаване на страната на врага или предоставяне на чужда държава на финансова, логистична, консултантска или друга помощ, насочена срещу сигурността на Руската федерация.

В Русия престъплението "държавна измяна" се наказва с до двадесет години затвор, но присъдата може да бъде увеличена, ако срещу подсъдимия има няколко обвинения.

Владимир Кара-Мурза вече е обект на други две наказателни дела. През април той бе арестуван в Москва, след като разкритикува офанзивата в Украйна, предимно в социалните мрежи, и бе обвинен в "разпространение на невярна информация" за руската армия - престъпление, наказуемо с до десет години затвор.

Впоследствие, през август, по време на престоя си в затвора, той бе обвинен, че е работил за организация, определена като "нежелана" в Русия, организирайки през 2021 г. в Москва конференция за политическите затворници.

Четиридесет и една годишният Владимир Кара-Мурза е един от последните руски опозиционери, които все още са в Русия. Той беше близък до опозиционния лидер Борис Немцов, убит недалеч от Кремъл през 2015 г. Освен това работеше с организацията на Михаил Ходорковски, бивш олигарх, превърнал се в противник на Владимир Путин и живеещ извън Русия.

Кара-Мурза твърди, че е бил отровен два пъти от руски агенти, през 2015 г. и 2017 г., заради политическата си дейност.

Във вторник Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Москва за решението да отхвърли кандидатурата на Владимир Кара-Мурза на изборите в Русия поради притежаваното от него двойно руско и британско гражданство. Опозиционният лидер има руско гражданство по рождение и е получил британско гражданство, след като се преместил в Обединеното кралство с майка си, когато е бил на 15 години.