Израел обяви примирието, за да бъдат направени доставки на хуманитарна помощ и да се даде възможност на палестинците да се върнат в домовете си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Уточнено бе обаче, че спирането на огъня не се отнася за град Рафах, в южната част на ивицата, където бойните действия продължават, както и че ще се отвръща на евентуални атаки в цялата територия.

Малко след прекратяването на огъня в 10 часа българско време, израелската авиация е извършила въздушен удар в западната част в град Газа, съобщиха палестинските спасителни служби, цитирани от АФП и БТА.

Вижте снимки>>>


Поразена е триетажна сграда в бежанския лагер Шати. 8-годишно палестинско момиченце е убито и 30 души - ранени. Очевидци и кореспонденти на АФП заявиха, че са чули изстреляна от самолет ракета, която ударила сградата. Израелската армия заяви, че ще проучи информацията.

"Няколко минути, след като влезе в сила израелското примирие, самолет "Ф-16 стреля по къщи. Няма примирие. Как може да има? Това са лъжци, не спазват обещанията си", заяви местният жител Айман Махмуд.

Триетажната сграда, а може би и съседният блок са в развалини, от които се подават метални тръби, тенджери, парчета стъкло и пластмасова детска триколка.

"Казват, че тук се криели бойци, но ние сме само цивилни", възмути се друг местен.

В същото време един израелец бе убит при нападение с багер в Източен Ерусалим, а петима души са леко ранени. Според полицията жертвата е 25-годишен пешеходец, който бил убит, след като строителната машина ударила и преобърна автобус, в която бил само шофьорът.

Няколко часа по-късно въоръжен мъж стреля по израелски войник и го рани в стомаха в близост до Еврейския университет в Ерусалим.

Говорител на Хамас заяви по повод двете нападения: "Ние оценяваме високо тези героични и храбри операции, които са естествена реакция на престъпленията и на клането на окупаторите".

Часовете преди началото на примирието при израелски въздушен удар беше убит командирът на групировката Ислямски джихад Даниел Мансур, съобщи АП. Групировката, близък съюзник на управляващото в Газа ислямистко движение Хамас, заяви, че Мансул е загинал, когато ракета ударила дома му призори.

В същото време Хамас призова населението на ивицата Газа да се отнася предпазливо към решението на Израел и го определи като "отвличаща вниманието маневра".

Преди няколко дни беше обявено 72-часово примирие, но то продължи едва 5 часа заради пленен от Хамас израелски войник.

ООН да поеме контрол върху Газа?

Външният министър на Израел Авигдор Либерман предложи ООН да изземе контрола над ивицата Газа от Хамас, предаде Франс прес.

"Трябва да обмислим възможността да поверим на ООН управлението на ивицата Газа. Световната организация досега се е справяла добре с други мандати за управление на територии", заяви Либерман.

Лондон пък започна преглед на лицензиите за износ на оръжие за Израел в отговор на ескалиращия конфликт, заяви говорителка на премиера Дейвид Камерън. Според доклад на парламентарна комисия миналия месец одобрените от правителството договори за износ на военни стоки или стоки с двойно предназначение за Израел са на стойност над 13,12 милиарда долара. Те включват договори за доставка на бронежилетки, компоненти за дронове и части за ракети.

Нарастващ антисемитизъм

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди нарастването на антисемитските нападения по време на протестни демонстрации в Европа срещу израелската военна операция. Агресивно настроени пропалестински активисти пък извършиха нападения срещу синагоги, домове и офиси на еврейски бизнесмени и обществени деятели.

Междувременно актьорът Джон Войт - баща на Анджелина Джоли, обвини колегите си Пенелопе Крус и съпруга й Хавиер Бардем, че "насърчават антисемитизма". Двойката подписа отворено писмо, в което осъжда "геноцида срещу палестинците, извършван от израелското правителство".