Според магистратите изборът на една трета от депутатите е незаконен. В резултат на това формирането на целия състав на долната камара също е незаконен, се казва в обосновката на съда, разпространена от официалната египетската информационна агенция МЕНА, предадоха Ройтерс и БТА.

Държавната телевизия, цитирайки Конституционния съд, предаде, че "Народното събрание вече не съществува"
Съдът обяви за противоконституционни и някои от разпоредбите за парламентарните избори, които бяха произведени по-рано тази година и дадоха мнозинство на ислямистите.

Конституционният съд на Египет обяви още, че някогашният премиер при бившия режим Ахмед Шафик може да продължи да се бори за президент, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Според съда забраната за участие на хора, служили в правителството на бившия президент Хосни Мубарак, в избори е противоконституционна.
Това означава, че няма пречка Шафик да се яви на втория тур на президентските избори през уикенда, на които той ще се изправи срещу кандидата на "Мюсюлманските братя" Мохамед Морси.

На първия тур на президентските избори Шафик се нареди на второ място.
След решението на съда, бившият премиер ще се изправи срещу Морси на балотажа на 16 и 17 юни.

Решенията на Египетския конституционен съд за разпускане на доминирания от ислямистите парламент и разрешаването на последния премиер при Хосни Мубарак да продължи участието си в президентската надпревара са "абсолютен държавен преврат", заяви бивш кандидат-президент, цитиран от Ройтерс. В изявление на страницата си във Фейсбук Абдул Монейм Абул Фотух заяви, че днешният правителствен указ, който предоставя на военната полиция и разузнавателните служби правото да задържат цивилни, е част от същите действия. "Запазването на кандидата на военните (в надпреварата) и разпускането на избрания парламент, след като се даде право на военната полиция да арестува, е абсолютен държавен преврат и който си мисли, че милиони младежи ще оставят нещата така, се заблуждава", каза той. Фотух визираше Ахмед Шафик, бившия премиер, който някога командваше военновъздушните сили.

Бившият египетски президент Хосни Мубарак бе свален от власт миналата година. Той бе осъден преди дни в Кайро на доживотен затвор, тъй като разпоредил да бъдат убивани демонстранти по време на въстанието срещу него.