Председателят на съда Ахмед Рифаат произнесе доживотна присъда по същото обвинение и срещу бившия министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли, предаде БТА.

Осемдесет и четиригодишният Мубарак, обвинен в насилие срещу демонстранти и корупция, бе докаран с хеликоптер в полицейското училище край столицата, където заседаваха магистратите. След това той бе транспортиран до съда с линейка и внесен с носилка в съдебната зала, посочва АФП.

Египетското правосъдие обяви бившия президент за виновен в убийствата на близо 850 демонстранти по време на въстанието. Обвинението поиска най-тежкото наказание. Мубарак пледира невинен, напомня агенцията.

Той е първият държавен глава, пометен от "арабската пролет", който бе изправен лично на съд. Има различни предположения за здравословното му състояние - говори се за сърдечни проблеми или рак, както увери неговият адвокат, но бе опроверган от здравното министерство.

В съдебната зала присъстваха синовете му Аля и Гамал, съдени за корупция, и още шестима бивши високопоставени служители от силите за сигурност, които бяха оправдани по обвиненията в убийства на демонстранти. Край сградата се събраха привърженици и противници на сваления президент. За да няма размирици, двата противоборстващи лагера бяха разделени с метални заграждения и кордон от служители на реда.

По-късно стана ясно, че сваленият египетски президент Хосни Мубарак ще обжалва присъдата. Това съобщи един от неговите адвокати Ясер Бахр. "Ще обжалваме. Присъдата бъка от юридически пропуски" - подчерта адвокатът.

Хосни Мубарак отказа да напусне хеликоптера, откарал го до затворническа болница, след като съдът му даде днес доживотна присъда за това, че не е прекратил убиването на протестиращи по време на миналогодишното въстание. Представителите, пожелали анонимност, казаха, че 84-годишният Мубарак днес се разплакал, молейки служителите на реда да го върнат във военната болница, където той бе настанен след началото на съдебния процес на 3 август. Трийсет минути били необходими на охраната, докато го убеди да слезе от самолета и да влезе в затворническата болница Торах. Откакто е задържан, Мубарак за първи път влиза в такава болница. Междувременно държавната телевизия съобщи, че бившият президент получил сърдечна криза при пристигането в затвора и му била оказана помощ в хеликоптера, предаде Ройтерс.

В цял Кайро още от нощта са засилени мерките за сигурност, мобилизирани са специални сили, военна полиция и 20 хиляди души от органите за държавна сигурност, отбелязва ИТАР -ТАСС.

След произнасянето на присъдите в съдебната зала станаха спречквания между охраната и противници на Мубарак, които очакваха той да бъде осъден на смърт. Навън избухна ликуване, чуха се скандирания "Бог е всемогъщ", посочва Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че въпреки оправдателната присъда поради изтичане на давностния срок за предявените към тях обвинения в корупция, синовете на бившия египетски президент Хосни Мумарак – Алаа и Гамал – ще останат под стража, тъй като срещу тях ще бъдат възбудени дела по други обвинения. Това заяви по държавната телевизия генералният прокурор на Египет Абдел Магид Махмуд. Новите обвинения срещу Алаа и Гамал и още седем бизнесмени ще са за спекулации с акции на контролирани от тях компании на борсата, в резултат на което по данни на следствието те незаконно са прибрали финансови средства в размер на два милиарда египетски лири (над 330 милиона долара). Делото ще се гледа от Наказателният съд на Кайро.