Ваксинираните хора срещу новия коронавирус е много по-вероятно да не починат от заразата, освен ако не са много възрастни и тежко болни, преди да бъдат имунизирани, предаде Ройтерс, като цитира италианско проучване.

Изследването, направено от Националния здравен институт, се съдържа в традиционния доклад на службата за смъртните случаи от COVID-19.

Данните от проучването показват, че средната възраст на ваксинираните хора, които умират, е 85 години. Те имат по около пет придружаващи заболявания, предава БТА.

Според изследването средната възраст на починалите неваксинирани е 78 години, но в използваната извадка има висок брой на хора, които са страдали преди това от сърдечни проблеми, деменция и рак.

Анализът, направен между 1 февруари и 5 октомври тази година, разглежда медицински досиета на 671 неваксинирани жертви на COVID-19 и 171 души, които са с по две дози.

За посочения период смъртните случаи в Италия от новия коронавирус са 38 096, като от тях 33 620 не са били с поставен препарат срещу COVID-19, 2130 са били с по една доза или са се заразили малко след ваксинацията и не са успели да образуват антитела, а 1440 са били със завършен имуницазионен цикъл.

По-рано този месец Италия обяви, че 80 процента от населението й над 12-годишна възраст е ваксинирано. Въпреки това властите въведоха зелен сертификат за всички работещи. Решението предизвика протести в страната, включително и в столицата Рим.