Настъплението вероятно ще се осъществи през април-май, съобщи пред журналисти в Пентагона представител на американското Централно командване (Сентком), цитиран от Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.
 
По данни на Сентком, което отговаря за Близкия изток и Централна Азия и осъществява операцията срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, в района на Мосул сега има между 1000 и 2000 джихадисти от ИД.

Висшият военен каза, че пет бригади от иракската армия скоро ще бъдат обучени в Ирак от коалицията в подготовка на мисията. Те ще са ядрото на бойните сили, но освен тях ще има три по-малки подразделения, които ще служат за резерв, както и три бригади от кюрдските сили пешмерга, отбелязва Асошиейтед прес.

Според представителя на Сентком в мисията ще се включат и сили от Мосул, съставени от бивши полицаи от града и от племенни бойци. Те ще трябва да имат готовност да влязат в Мосул, след като армията го прочисти от джихадистите.

В настъплението ще участва бригада от иракските сили за борба с тероризма, обучени от американски части за специални операции.

САЩ ще подпомогнат операцията с обучение, въздушна подкрепа, разузнаване и наблюдение.

Засега не е решено дали ще е необходимо на място да се изпратят малък брой американски военни консултанти, които да координират въздушните удари по позиции на джихадистите от самолети на съюзнически страни.

Засега планираме мисията за април-май, но предстои много неща да се уточнят.
След това идват рамазана, летните горещини и ще е проблематично, ако настъплението започне по-късно. Ако иракчаните не са готови обаче, ако не са налице нужните условия, ако необходимото оборудване не е физически на място в тези срокове, ще удължим подготвителната фаза, обясни военният, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да обсъжда публично операцията.

Канадските ВВС са унищожили на 13 февруари оръжеен завод на джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак, съобщи на брифинг в канадското министерството на отбраната негов говорител, Пол Форже, цитиран от ТАСС, без да огласи подробности.