Това заяви пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от БТА.

Според нея Европа и САЩ са свързани със старо и дълбоко приятелство. Все още изпитвам голямо уважение към САЩ като място, където всеки може да успее, като земя на свободата и мечтите. Като добър приятел Европа трябва да има уважение и да бъде ясна, особено когато става дума за основните права, добави тя.

Не сме съгласни с издадената заповед на президента Доналд Тръмп за временно прекратяване на достъпа до САЩ на граждани от седем държави и за бежанци. Гражданите на ЕС, дори и с двойно гражданство от държавите от този списък, няма да бъдат засегнати от заповедта, но това не променя цялостната ни оценка, поясни Могерини.

Според нея никой не може да бъде лишен от права заради етнос или месторождение. Всеки човек е най-напред личност.

От лична гледна точка ми е много тъжно, че тази заповед бе издадена в деня, когато почитаме паметта на избитите от нацистите евреи, коментира тя.

По нейните думи повечето бежанци са жертви, които бягат от тероризма. ЕС няма да върне никой, който има право на международна закрила - това би било неморално, несправедливо и незаконно, заяви Могерини. Единствено уважението и сътрудничеството ще ни дадат сигурност. Досега ЕС е осигурил девет милиарда евро на Сирия от началото на войната, отбеляза върховният представител.