Зрелището с участието на стотици актьори в национални костюми и коне с каруци се състоя на мястото на събитието, станало преди 200 години предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Приятна изненада поднесе времето, защото дъждът спря в момента, когато "принцът" стъпи на брега, а после изгря слънце и се появи дъга.

Емоции преди това предизвика и сцената на сражението между френските войски и испанските окупатори на "Ниската земя".

Французите едва не претърпяват поражение, но в решаващия момент на помощ идват войски на временното холандско правителство, след което врагът отстъпва.

Историческата възстановка на събитията по случай 200-годишнината на холандското кралство бе съпроводена от присъствието в морето на кораби от сегашния боен флот на Холандия.

След това тържествата се прехвърлиха в центъра на Хага, където на централния площад "1813 година" до късно вечерта ще има празничен концерт.

Стъпването на принц Вилхелм VI Орански на холандския бряг на 30 ноември 1813 г. е сочено за едно от най-важните събития в историята на Холандия, датата на възникването на Кралство Нидерландия.

Преди това тази страна е била част от други държави - Испания и Франция, а за известно време е била и република. Тържествата по случай 200-годишнината от акостирането на Вилхелм VI Орански ще продължат през цялата 2014 година.