Те ще се опитат да разграничат умерената опозиция от екстремистите, действащи в северния сирийски град Алепо.

Посланик Виталий Чуркин каза, че тази идея, за която отдавна настоява Русия, се е очертала в дипломатическите разговори през уикенда в Лозана. Предвидено е било военни от САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Катар и Турция да продължат обсъжданията по нея.

Последните три страни са изразили намерение да работят сериозно с умерените опозиционни групи, с цел те да се разграничат от Фронта ан Нусра, каза руският посланик.

Бойците от Фронта ан Нусра - сирийския клон на Ал Каида, които са в източните райони на Алепо, бомбардирани непрекъснато от руски и сирийски самолети, трябва да напуснат града или да бъдат разгромени, продължи Чуркин.

Той цитира данни от представителя на ООН за Сирия Стафан де Мистура, че съотношението на силите е едно към десет между бойците от Фронта ан Нусра (около 900) и от умерената опозиция (около 10 000).

Ако ан Нусра се изтегли от Алепо, споразумението от Лозана предвижда умерената опозиция да преговаря с Дамаск за спиране на боевете, каза руският дипломат. Той говори пред журналисти след закрито заседание на Съвета за сигурност, посветено на Сирия.