Гърция е поискала 3-годишен кредит от ЕСМ, но в писмото си не е посочила конкретна сума, съобщи Ройтерс, позовавайки се на европейски източник, запознат с документа.

Какво обеща Гърция сега

Гърция се ангажира да започне изпълнението на данъчните и пенсионните реформи още през следващата седмица в замяна на 3-годишен заем от Европейския механизъм за стабилност, заяви новият финансов министър на страната Евклидис Цакалотос, цитиран от АФП, на която се позова "Фокус".

В свое писмо до европейските институции, което бе разпространено до медиите, Цакалотос официално иска заем за три години, като се ангажира с „пакет реформи и мерки, които трябва да гарантират стабилността на публичните финанси“.

Министърът е предложил „незабавното прилагане, още от следващата седмица, на мерките за реформиране на данъчния сектор и пенсионната система“.

Гърция обещава също да плати финансовите си задължения и да представи до четвъртък подробен план за реформи, който да бъде оценен от кредиторите й.

"Вярваме, че държавите членки оценяват спешността на нашето искане за заем, като се има предвид уязвимостта на банковата ни система и недостига на разполагаема ликвидност", се казва в официалното искане на гръцкото финансово министерство.

Еврогрупата е получила официалното искане от Гърция за трета спасителна програма в рамките на ЕСМ и ще бъде разгледано от работна група, съобщи неин говорител.

Гърция дължи на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) - фондът на ЕСМ, близо 131 млрд. евро.

Започна процедурата на "последната възможност", получихме искането на Гърция за заем, дано това е добър знак. Надявам се, заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Утре в полунощ изтича крайният срок за получаването на предложенията на Гърция за нова спасителна програма, съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева.

В петък те ще бъдат оценени от ЕК, Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Еврогрупата, каза Андреева.

Ципрас: Няма да натоварим европейците

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се ангажира днес пред евродепутатите да представи утре конкретни, много специфични и надеждни предложения.

Искаме спасителна програма, която позволява да си плащаме дълговете. Искаме намаление на размера на задълженията ни, защото не може постоянно да поемаме нови дългове, за да изплащаме старите, заяви пред Европейския парламент Алексис Ципрас.

"Предложенията ни за финансиране на нашите задължения и за преструктуриране на дълга няма да натоварят европейските данъкоплатци", подчерта гръцкият премиер

В същото време той настоя, че за последните пет години, страната му е била превърната в лаборатория за строги мерки на икономии.
"Време е да се приеме, че този експеримент се провали", каза Ципрас.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Манфред Вебер срещу Алексис Ципрас