Той направи това на пресконференция след срещата си в Страсбург с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, съобщиха ТАСС и БТА.

Макрон припомни, че вчера е подписал новия закон за вътрешната сигурност, който предвижда въвеждането на постоянни мерки за борба с терористичната заплаха.

"Набелязахме ефективни мерки и и същевременно сложихме край на режима на извънредното положение", каза той.

По думите му двамата с Ягланд са разговаряли предимно за тероризма и за необходимостта за защита на Европа.

Извънредното положение бе въведено във Франция след атентатите от ноември 2015 г. в Париж, в които бяха убити 130 души, а над 350 -  ранени. 100 от жертвите бяха в концертната зала „Батаклан“, останалите загинаха при различни атаки в и около града при нападения на джихадисти.

За да бележи церемониално края на режима на извънредна ситуация френският президент подписа пред телевизионните камери новия закон за борба с тероризма вчера. Той ще влезе в сила тъкмо навреме преди да изтече срокът на действие на извънредните мерки за сигурност в сряда, отбелязва френският в. Le Point.

„Този закон ще ни позволи да отменим извънредното положение от 1 ноември, като същевременно гарантираме пълната сигурност на нашите граждани", каза президентът в присъствието на министъра на вътрешните работи Жерар Коломб и говорителя на правителството Кристоф Кастанер.

Макрон посочи, че законът ще бъде оценяван в рамките на следващите две години и при необходимост ще бъде модифициран.

Приет с преобладаващо мнозинство във френския парламент на 18 октомври, този закон разширява правомощията на изпълнителната власт да поставя под запрещение и да извършва обиски в домовете на заподозрени за връзки с терористи. Той дава правото на органите на реда да затворят места, където се събират представители на религиозни общности и се разпространява екстремистка идеология. Полицията ще може да проверява самоличността на подозрителни лица в граничните райони, както и по гарите и летищата. С изключение на претърсванията, всички останали дейности ще се извършват без съдебно разрешение