Франция ще бъде една от шестте европейски страни, които ще приемат мигранти от хуманитарния кораб "Лайфлайн", блокиран край бреговете на Малта. Това съобщи днес президентът Еманюел Макрон след посещението си във Ватикана и аудиенцията при папа Франциск, цитиран от Франс прес, цитирана от БТА.

Мигрантите от "Лайфлайн" ще бъдат "разпределени в няколко страни, сред които Португалия, каза в същото време португалският министър на вътрешните работи Едуарду Кабрита.

Той уточни пред парламента, че предстои да бъде определен броят на хората, които ще бъдат приети.

Корабът, който чака от седмица да получи разрешение да акостира на някое пристанище, ще може най-сетне да направи това в Малта. Част от 233-мата мигранти на него ще бъдат поети от Италия, обяви по-рано италианският премиер Джузепе Конте. Той обаче не уточни кога корабът ще получи разрешение да пристигне в Малта, нито колко мигранти ще приеме Италия.

Въпреки решението на Франция, Макрон разкритикува германската неправителствена организация "Лайфлайн", че е действала "в нарушение на всички правила", че е възпрепятствала работата на либийската брегова охрана и че е наляла вода в мелницата на трафикантите на хора. Той добави, че Европа иска да "засили сътрудничеството си с бреговата охрана" на Либия, за да "ограничи движенията" на мигрантите, защото "затварянето на този маршрут е най-ефикасният и най-хуманитарният" начин.

Макрон разговаря днес и с ръководителя на италианското правителство Джузепе Конте. Той каза, че, следвайки протокола за аудиенция при папата, срещата му с италианския премиер е била неофициална, от частен характер и затова не е била вписана в програмата му.

Франция и Италия преминават през дипломатическа криза след случая с кораба "Акуариус", превозващ на борда си над 600 мигранти, които Италия отказа да приеме. Макрон разкритикува "цинизма и безотговорността" на италианското правителство. Рим отвърна, че не желае "да получава лицемерни уроци от страни, предпочели да отбягват" мигрантския проблем.

Макрон ще се срещне в събота в Париж с чешкия премиер Андрей Бабиш и словашкия му колега Петер Пелегрини, които са настроени враждебно срещу задължителните квоти за преразпределение на мигранти в ЕС, съобщиха правителствата в Прага и Братислава.

Френският държавен глава заплаши миналата седмица с финансови санкции страните от ЕС, които откажат да приемат мигранти.

Чехия, Словакия, Унгария и Полша отказаха да участват на минисрещата на върха в неделя в Брюксел, посветена на миграцията и предвидена като подготовка за Европейския съвет на 28 и 29 юни.