Това оповести говорителят на Еврокомисията Александер Винтерщайн. Той обяви още, че зам.-председателят на ЕК Франц Тиммерманс и еврокомисарят по въпросите на имиграцията Димитрис Аврамопулос ще посетят последователно един от най-конфликтни точки на бежанската криза, както и бежански лагери – френското пристанище Кале, гръцкия остров Кос, австрийският лагер за бежанци в Трайскирхен и немският в Розенхайм.

Снимки на бежанци по пътя им към Западна Европа >>>

Германската канцлерка Ангела Меркел потвърди днес, че ако се наложи, лидерите на страните от Европейския съюз са готови за извънредна среща за обсъждане на кризата с бежанците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вътрешните министри от ЕС вече работят интензивно, за да намерят решения, отбеляза тя.

"Държавните и правителствени лидери на ЕС са готови да се срещнат, ако предварителната работа е свършена и е необходимо да се състои извънредна среща. Вече се полагат много интензивни усилия на равнище ЕС как да се справим по-добре с този проблем", каза Меркел.

Тя подчерта, че една среща на високо равнище би имала смисъл, ако лидерите от съюза трябва да вземат решения след като вътрешните министри свършат своята работа.

За щастие вече има висока степен на съгласие между Германия и Франция, което дава надежда, че държавните и правителствените ръководители ще успеят да стигнат до решения, отбеляза Меркел.

Лидери от ЕС обявиха тази седмица, че съюзът се е провалил в реакцията си на човешките страдания по своите граници.

Стотици хиляди нелегални мигранти и бежанци се опитват да проникнат на територията на ЕС, за да поискат там убежище. Унгария е регистрирала над 100 000 желаещи да получат убежище от началото на годината, което е повече от двойно на общия брой през 2014 г. През 2012 г. в страната са пристигнали само 2000 имигранти.

Над хиляда мигранти са се сътрупали на северната граница на Гърция с Македония в очакване да бъдат пуснати да преминат, съобщава Асошиейтед прес.