Споразумението предвижда също засилване на полицейското сътрудничество, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Планът, подписан днес във френския град Кале от френския вътрешен министър Бернар Казньов и британската му колега Тереза Мей, предвижда Великобритания да вложи допълнителни средства в повишаване на сигурността на терминала на "Евротунел".

По-късно двете страни ще създадат "единно командване" за борба срещу мрежите за трафик на хора и общ екип за отпращане на по-голям брой незаконни имигранти.

В хуманитарен план споразумението предвижда да се засили наблюдението върху мигранти и бежанци, за да се открият най-уязвимите и потенциалните жертви на трафик на хора, главно жени и деца. Целта е те да бъдат информирани и настанявани на сигурно място.

Това изисква жилищен капацитет и средства, за да се пресече достъпът до тези уязвими групи на онези, които искат да ги експлоатират.

Планът цели също да подпомогне доброволното връщане на имигрантите в страните им чрез информационни кампании и програми за оказване на съдействие за връщането им. Споразумението предвижда да се увеличи капацитетът за обработване на молби за убежище.

Британското правителство ще помогне за създаване на специални места за настаняване, отдалечени значително от Кале, с цел да се намали миграционният натиск в района. Великобритания ще съдейства за повишаване на сигурността на терминала на "Евротунел" и ще увеличи персонала си, отговарящ за сигурността.

Ще бъде изградена нова контролна зала и ще бъдат разположени допълнителни екипи за денонощна проверка на товарите, за да се намали броят на незаконните пътници, се казва в текста на споразумението.

В международен план двете страни се надяват да засилят диалога с изходните държави.

Те се договориха да свикат в Париж конференция с другите страни от ЕС, по възможност до края на годината, и да подпомогнат Гърция и Италия в "горещите точки" - центровете за отделяне на бежанците от незаконните икономически имигранти.

В началото на август председателят на френския Сенат Жерар Ларше поиска от британците съдействие за възстановяване на региона на Кале, който търпи икономически загуби заради нежеланите пришълци.

В отговор, министрите на вътрешните работи на двете държави - Бернар Казньов и Тереза Мей, излязоха с обща позиция в две от най-четените издания - „Журнал дьо Диманш“ и „Съндей Телеграф“, в която поискаха от Гърция, Италия и другите европейски държави да поемат отговорност за спиране на човешкия поток от Африка.

Решаването на проблема с нелегалната имиграция е "абсолютен приоритет" за Франция и Великобритания, посочват двамата министри. От своя страна Париж и Лондон отделят милиони евро за укрепване на загражденията, нови камери, инфрачервени детектори и стотици полицаи и гардове при евротунела.

Британското правителство готви и друга мярка, за да намали привлекателността на Обединеното кралство. То ще намали помощите за имигрантите, които не са успели да получат формално убежище в страната. Към момента те са около 14 хиляди, а парите, които получават, достигат до 36 паунда седмично на човек.