Това предадоха Франс прес и БТА.

"Ще направим всичко възможно гласуването да не се състои днес. Ще информираме партньорите си, че всяка среща на високо равнище ще бъде застрашена, ако бъде принудена да гласува", заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски.

Пред частната телевизия ТВН24 той добави:

"Предадохме на германците посланието си, че не е нужно председателят на Европейския съвет да се избира днес."

Вашчиковски, който снощи разговаря с германския си колега Зигмар Габриел, увери също, че "срещите за подкрепата за кандидатите продължават".

Вариантите

Полските медии коментират днес два възможни сценария вследствие на офанзивата на Варшава против Туск.

От една страна Полша би могла да поиска избирането да стане единодушно (действащото правило изисква квалифицирано мнозинство, но принципът за единодушието е широко застъпен в работата на ЕС).

Това ще попречи Туск да бъде преизбран за втори мандат от две години и половина.

Според другия сценарий Полша, победена при гласуването, ще откаже да подпише заключенията от срещата, което ще ги направи невалидни.

Варшава предложи за мястото на Туск нов кандидат - евродепутата Яцек Сариуш-Волски. Шансовете той да бъде избран обаче изглеждат нулеви.

Меркел: Преизбирането на Туск - знак на стабилност

Преизбирането на Доналд Туск ще е "признак на стабилност за целия Европейски съюз", заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Франс прес.

"Днес ще вземем решение относно преизбирането на Туск като председател на Европейския съвет с нов мандат от две години и половина. Смятам, че преизбирането му ще е знак за стабилност за целия Евросъюз", каза Меркел в реч пред германските депутати.

България подкрепя кандидатурата на Доналд Туск. Това бе обявено вчера в съобщението на Министерския съвет за подготовката на участието ни в сегашната среща на Европейския съвет.

Лондон пред проблем

Британският министър-председател Тереза Мей ще влезе в центъра на дипломатическа конфронтация в Брюксел по-късно днес, коментира "Телеграф", цитиран от агенция "Фокус".

Британският вестник припомня, че днешната европейска среща на върха е почти сигурно последната за Мей преди задействането на чл. 50 от Лисабонския договор (т.е. старта на Брекзит).

Полша даде индикации, че иска британската подкрепа за издигнатия от Варшава кандидат, който трябва да съперничи на Туск. Той обаче няма почти никаква подкрепа от останалите 26 държави-членки.

Конфронтацията, която се очаква да приключи с преизбирането на Туск с мнозинство, ако е необходимо, оставя Мей пред дипломатическа дилема.