За поста се съревновават предложеният от Полша Яцек Сариуш-Волски и сънародникът му Доналд Туск, който го заема от 2014 г. досега.

Сариуш-Волски бе изключен тази седмица от Европейската народна партия "за проявена нелоялност".

Очаква се днес мнозинството от държавните и правителствените ръководители от ЕС да подкрепи Туск за втори мандат. България също ще подкрепи Туск.

Миграцията е сред първите теми в дневния ред

Тази вечер Европейският съвет ще обсъди въпросите за сигурността по външните граници на ЕС, миграцията, обстановката на Западните Балкани.

В дневния ред са и укрепването на европейската отбрана, икономиката, обособяването на службата на прокурор на ЕС.

Европейските лидери ще изразят очакване през април да започне предварителното прилагане на търговското споразумение с Канада (СЕГА).

Утре Европейският съвет ще заседава без представител на Великобритания.

Лидерите ще обсъдят насрочената за края на месеца среща в Рим и декларацията, която ще бъде приета там по повод 60-годишнината от Римските договори.

Туск: Аз съм политически неутрален

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск увери снощи, че е безпристрастен, предаде Франс прес. Той отговор на критиките по негов адрес от страна на управляващите консерватори в родната му Полша.

"Аз съм и трябва да бъда безпристрастен и политически неутрален към 28-те страни членки" на ЕС, подчерта Туск на пресконференция в Брюксел.

Полското правителство обвини Туск, че е нарушил брутално правилото за политическа неутралност и е лично въвлечен в политическите конфликти в Полша.

"Не аз съм виновен за конфронтациите", подчерта бившият полски премиер либерал.

На практика само една страна, Полша, е изразила възражения срещу преизбирането на Туск, за което е необходимо квалифицирано мнозинство (21 държави, покриващи 65 процента от населението на ЕС).

Берлин се надява изборът да мине без скандал

Германия се надява изборът на председател на Европейския съвет да премине без задълбочаване на разногласията между държавите членки. Това заяви вчера германският министър на външните работи Зигмар Габриел на съвместна пресконференция с полския си колега Витолд Вашчиковски във Варшава.

"Можем да се надяваме, че този конфликт ще бъде разрешен, че няма да има още по-големи разногласия в ЕС", каза той, посочвайки, че с полския си колега са провели откровен разговор по въпроса.

"Има различни становища и се надяваме, че ще се намери общ път", заяви Габриел.

Той заяви още, че ЕС за в бъдеще ще бъде възприеман сериозно само ако страните в него бъдат сплотени.

Вчера словашкият премиер Роберт Фицо се обяви срещу възможно отлагане на изборите за председател на Европейския съвет.

"Ако представителите на Полша съумеят да отложат изборите, Доналд Туск едва ли ще бъде преизбран. Тогава може да бъде избран някой друг, а той няма да е представител на Централна и Източна Европа", каза Фицо.